Plumb: Discutăm despre un acord pentru explorare, nu pentru exploatarea gazelor de şist

| 09 iul, 2013

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, astăzi, că Guvernul discută la acest moment doar despre explorarea gazelor de şist şi nu despre exploatarea lor.

România are nevoie de independenţă şi securitate energetică, de crearea premiselor unei dezvoltări economice durabile şi de crearea de locuri de muncă, dând asigurări că vor fi respectate cele mai înalte standarde de mediu, a spus Rovana Plumb, adăugând că punctele de vedere diferite sunt fireşti când este vorba despre subiecte de importanţă majoră.

"Urmează ca punctele de vedere care au fost prezentate de cetăţeni să primească un răspuns. Se va ţine cont de aceste opinii când se va desfăşura CSAT-ul privind gazele de şist. Suntem, totuşi, prima ţară din UE, fapt pentru care am fost felicitaţi la Bruxelles, care inclusiv pentru explorare am solicitat evaluare de impact de mediu, care presupune şi aceste dezbateri publice colo unde se va face explorare. Acum nu discutăm decât despre acord de mediu pentru explorare şi nu pentru exploatare.

Reţin din dezbaterile publice că în proporţie de 99,99 la sută poziţiile exprimate au fost cele legate de exploatare şi nu de explorare. Explorarea foloseşte tehnologii convenţionale, folosite de peste 100 de ani în ţara noastră, nu există niciun fel de risc pentru mediu şi pentru cetăţeni. Nu există niciun fel de studiu că există vreun prejudiciu adus cetăţenilor din acest punct de vedere", a spus Rovana Plumb.

Ministrul Mediului a declarat că a urmărit cu multă atenţie modul în care s-au derulat dezbaterile publice din cele trei comunităţi locale vasluiene Găgeşti, Pungeşti şi Băceşti, unde Chevron a primit licenţă de explorare a gazelor de şist.

"După cinci ani ar urma exploatarea, iar procedurile în ceea ce priveşte respectarea standardelor de mediu sunt diferite faţă de cele pentru explorare. Nu putem vorbi despre exploatare atât timp cât nu ştim dacă avem sau nu acest tip de resursă în judeţul Vaslui", a subliniat ministrul.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ