PNL lansează diversiunea creșterii cotei unice. O posibilă explicație

| 24 oct, 2013

Numai că lui Daniel Chițoiu i-a luat peste 12 ore de la momentul în care știrea a apărut în presa pentru a o dezminți. În schimb, înainte de a face anunțul cuvenit,  a avut grijă să declare că PNL nu susține creșterea cotei unice de impozitare și de-abia apoi, după câteva ore, să vină să-i lămurească pe români că, în realitate, guvernul nici nu se gândește să ia o astfel de măsură.

Vânzoleală mare miercuri seara pe la televiziunile de știri, după ce cotidianul Gândul a publicat un articol în care se anunța nici mai mult nici mai puțin decât creșterea cotei unice de impozitare la 22% și scăderea TVA cu două puncte procentuale. Aproape imediat, o serie de ”analiști” binevoitori au început să plângă de mila românilor cărora, iată, Cabinetul Ponta ar fi intenționat să le mărească birurile pentru a-și ascunde incapacitatea de a echilibra veniturile bugetare, prin reducerea evaziunii fiscale și creșterea încasărilor de TVA.

Joi dimineață, după ce o parte dintre români n-au dormit deloc liniștit la auzul acestei știri, toată lumea s-a lămurit că la nivel guvernamental nimeni nu ia în calcul o asemenea măsură. Astfel, ministrul Finanțelor Daniel Chițoiu a anunțat că guvernul din care face parte are intenția de a menține neschimbată cota unică  pe perioada 2013-2016.

Prima observație care trebuie făcută este că, dat fiind ora târzie la care a apărut în media bomba privind majorarea cotei unice și creșterea TVA, în majoritatea cazurilor comunicatorii USL au fost prinși pe nepregătite și nu au putut reacționa imediat. În plus, premierul se afla încă, împreună cu o serie de membri ai guvernului, în vizită în SUA și era deci oarecum scos din joc.

În schimb, ministrul Finanțelor ar fi trebuit să reacționeze imediat pentru a combate știrea falsă preluată de către mass-media. Și nici nu i-ar fi fost dificil să o facă,  în contextul în care are o responsabilitate directă vizavi de sistemul fiscal și deci nu avea nevoie să verifice informațiile vehiculate de mass-media.

Numai că lui Daniel Chițoiu i-a luat peste 12 ore de la momentul în care știrea a apărut în presa pentru a o dezminți. În schimb, înainte de a face anunțul cuvenit,  a avut grijă să declare că PNL nu susține creșterea cotei unice de impozitare și de-abia apoi, după câteva ore, să vină să-i lămurească pe români că, în realitate, guvernul nici nu se gândește să ia o astfel de măsură.

Nici șeful său pe linie de partid nu a procedat diferit. Cu toate că în mod normal îi ia destul timp să reacționeze pe un subiect, de această dată, Crin Antonescu a fost imediat dispus să comenteze informația apărută în Gândul. Dar în loc să lămurească subiectul, Crin Antonescu a preferat însă să-i lase pe români să se perpelească, precizând atât în noaptea de miercuri cât și în dimineața următoare, că partidul său nu susține creșterea cotei unice.

Desigur însă că, dacă ar fi dorit, lui Crin Antonescu nu i-ar fi fost greu deloc să se elucideze asupra problemei și să o clarifice pentru opinia publică. Ar fi fost de ajuns să își consulte propriile amintiri legate de ședința USL în care, conform informațiilor pe surse citate de Gândul, ar fi fost discutată măsura creșterii cotei unice respectiv a reducerii TVA, sau, pur și simplu, să pună mâna pe telefon și să îl întrebe ce și cum pe Daniel Chițoiu.

Punând toate aceste elemente cap la cap, concluzia este clară. Liberalii au întreținut în mod voit confuzia legată de o eventuală creștere a cotei unice, ca să poată să pozeze pentru 12 ore în apărătorii portofelelor românilor. De altminteri, dacă privim la știrea difuzată de Gândul, este mai mult decât evident că sursa dezinformării s-a aflat tocmai în curtea liberalilor, cărora premierul le-a fi transmis intenția cabinetului.

Calculul PNL a fost simplu. Au lansat o știre bombă, pe surse, și au găsit un ziar dispus să o preia fără prea multe verificări, într-un moment în care era ştiut că majoritatea celor care ar fi putut să o dezmintă, după cum am observat mai sus, vor fi prinși pe picior greșit.

Disponibilitatea liberalilor de a apela la asemenea stratageme meschine și iresponsabile este în fond un semnal al disperării. PNL-ului nu-i merge bine la guvernare, în condițiile în care mulți dintre miniștrii pe care îi are în guvern au reușit să iasă în evidență doar prin gafe, precum ministrul Apelor, sau prin ritmul de melc în care implementează reformele așteptate, precum ministrul Sănătății.

În plus, cu un Crin Antonescu care se preocupă doar de propria campanie electorală și de vacanțe prin străinătate, liberalii au o voce tot mai incoerentă în cadrul USL. Astfel, în loc să găsească resorturi constructive de creștere în ochii electoratului, PNL a ajuns să fie sabotorul principal al proiectelor asumate în fața electoratului în numele USL, generând instabilitate în cadrul alianței și punând în pericol coerența guvernării.

Așa stând lucrurile, nici nu e de mirare că ecartul dintre PSD și PNL se mărește de la sondaj la sondaj. Dar, situația proastă din sondaje nu ar trebui să fie în niciun caz un motiv pentru un partid responsabil să se joace de-a ”uite creșterea de taxe, nu e creșterea de taxe”.

Și aceasta cu atât mai mult cu cât liberalii, ca deținători ai portofoliilor economice, ar trebui să știe foarte bine cât de importantă este predictibiltiatea fiscală în asigurarea unui mediu economic stimulativ pentru investiții. Or, de aceste investiții depinde în bună măsură capacitatea României de a continua pe un trend de creștere economică solid, capabil să genereze locuri de muncă și bunăstare pentru cetățeni.

Altfel spus, pentru a-și satisface interesele electorale meschine, PNL-ul își bate joc de români și de îndeplinirea promisiunilor legate de un trai mai bun pe care și le-a asumat în fața acestora. Iar cu un asemenea comportament, indiferent de câte dezinformări vor mai pune la cale, PNL-ul nu are cum să oprească trendul descendent pe care se situează în sondaje.

Românii au învățat în cei aproape 24 de ani de democrație să vadă dincolo de asemenea stratageme și să evalueze oamenii politici și partidele funcție de ceea ce fac, nu de ceea ce dezmint că ar face.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
25 oct, 2013
cantautor
vad ca te preocupa economia care duduie,cu sau fara modificarea cotei unice:
"Premierul Victor Ponta a anuntat vineri ca incasarile la bugetul de stat sunt mai mici cu 3,8 miliarde lei fata de estimari, ceea ce impune o rectificare negativa, si i-a cerut ministrului de Finante Daniel Chitoiu sa prezinte "scenariile realiste" pentru anul 2014"
25 oct, 2013
cantautor
daca ar fi adevarat ca:
"Românii au învățat în cei aproape 24 de ani de democrație să vadă dincolo de asemenea stratageme și să evalueze oamenii politici și partidele funcție de ceea ce fac, nu de ceea ce dezmint că ar face"
si prin extrapolare ne-am referi si la ziaristi,ar insemna ca practic tocati banii Dlui Ghita degeaba....
ceea ce,nu e rau deloc.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ