PNL: Protocolul PSD-UNPR plasează cele două partide în afara Constituției

| 04 feb, 17:41

Semnarea protocolului de colaborare PSD-UNPR de către liderii celor două formațiuni reprezintă "o premieră" în politica românească, fiind pentru prima dată când partide politice "asumă în mod oficial blocarea procesului legislativ", afirmă liberalii într-un comunicat de presa.

"Înțelegerea ca proiectul de lege al PNL privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, aflat deja în circuit legislativ, să nu fie supus dezbaterii și votului înainte de alegerile locale încalcă în mod flagrant principiul constituțional referitor la statul de drept. În fapt, PSD și UNPR se pot pronunța împotriva legii, votând în consecință, dar nu pot din punct de vedere constituțional să prevadă într-un document oficial că folosesc majoritatea pentru a împiedica dezbaterea și modificarea unei legi", se arată în comunicat.

Liberalii subliniază că singura instituție care poate stabili din punct de vedere constituțional dacă revenirea la alegerea primarilor în două tururi este posibilă pentru alegerile din 2016 este Curtea Constituțională a României.

"Parlamentul, oricât de blamat este în acest moment, nu-și pierde rolul prevăzut de Constituție, respectiv acela de 'organ reprezentativ suprem al poporului român și unica autoritate legiuitoare a țării'. Acțiunile politice de blocare a activității parlamentare, menționate în documente oficiale, încalcă însăși principiile constituționale", subliniază PNL.

Liberalii susțin că "interesul electoral major al PSD a făcut ca Liviu Dragnea să eludeze regulile elementare care privesc funcționarea unei democrații, ratificând astfel un abuz al majorității pe care o tranzacționează exclusiv în scop politic".

PNL arată că respectă principiul majorității în funcționarea Parlamentului, astfel încât legile pot fi adoptate doar cu o majoritate de 50% plus 1, în timp ce PSD respinge aplicarea aceluiași principiu pentru alegerea primarilor de către comunitățile locale.

"Astfel, atragem atenția PSD și UNPR că gestul lor politic se poate situa sub incidența normelor legale privind neconstituționalitatea partidelor politice", precizează liberalii.

PNL indică faptul că, în temeiul articolului 8 din Constituție, partidele politice "contribuie la definirea și la exprimarea voinței politice a cetățenilor, respectând suveranitatea națională, integritatea teritorială, ordinea de drept și principiile democrației".

De asemenea, articolul 40, alineatul 2 din Legea fundamentală face referire la încălcarea de către un partid politic a normelor democratice. Astfel, "partidele sau organizațiile care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept ori a suveranității, a integrității sau a independenței României sunt neconstituționale".

"În raport cu aceste rigori democratice prevăzute în Constituție, Legea 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale stabilește procedura prin care un partid politic poate intra în analiza de neconstituționalitate a Curții Constituționale și consecințele unei posibile astfel de decizii (articolele 39, 40 și 41)", conchid liberalii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ