PNL vrea ca parlamentarii condamnaţi cu suspendare să îşi piardă mandatul. Ce părere are Dragnea

| 11 iul, 16:51

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a a anunţat luni că partidul a strâns semnături pentru a depune o iniţiativă legislativă prin care parlamentarii condamnaţi definitiv cu suspendare să îşi piardă mandatul.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, el însuşi unul dintre parlamentarii cu o astfel de condamnare la activ, a calificat, în mod ironic, drept „foarte bună" iniţiativa PNL, adăugând că cei care invocă nevoia de legitimitate a aleşilor uită că au intrat în Parlament prin redistribuire, nu prin vot direct.

După decizia CCR potrivit căreia aleşii locali condamnaţi cu suspendare îşi pierd mandatul, liberalii au anunţat că au strâns semnături pentru iniţierea unui proiect de lege prin care acelaşi principiu să se aplice şi în cazul parlamentarilor pentru care justiţia a decis că merită o sentinţă cu suspendare.

„Am analizat ultima decizie a CCR referitoare la aleşii locali. Este o temă care a trecut uşor neobservată de opinia publică, dar cred că este o decizie (…) care merită un tratament egal şi în privinţa parlamentarilor.

Decizia CCR spune un lucru foarte simplu, aleşii locali care au o hotărâre de condamnare chiar şi cu suspendare îşi pierd de drept mandatul de ales local. Întrebarea care s-a născut în urma deciziei CCR este foarte clară, un parlamentar condamnat definitiv cu suspendare mai poate sau nu să îşi exercite mandatul de parlamentar?", a declarat copreşedintele PNL.

Alina Gorghiu a afirmat că liberalii au decis în cadrul Biroului Politic Naţional ca PNL să promoveze iniţiativele legislative care susţin pierderea de drept a mandatului parlamentarilor condamnaţi cu suspendare.

„Concluzia BPN a fost de a promova încă de astăzi pentru că am reuşit să strângem semnăturile iniţiativele legislative care aduc această poziţionare identică între aleşii locali care sunt condamnaţi şi parlamentarii care sunt condamnaţi indiferent de modalitatea prin care îşi exercită privaţiunea de libertate, în închisoare efectivă sau cu suspendare", a spus ea.

Judecătorii CCR au decis miercuri că legea potrivit căreia aleşii condamnaţi cu suspendare nu îşi pierd mandatul contravine Constituţiei, admiţând astfel contestaţia formulată de preşedintele Klaus Iohannis.

CCR a explicat decizia precizând că o condamnare în sine determină pierderea integrităţii şi îl plasează pe alesul local în afara cadrului legal de exercitare a funcţiei, indiferent de forma pedepsei.

„Constatarea ilicitului penal printr-o hotărâre judecătorească definitivă înlătură prezumţia de nevinovăţie a persoanei acuzate şi plasează prin ea însăşi alesul local în afara cadrului legal de exercitare a funcţiei. De aceea, condamnarea în sine este cea care determină pierderea integrităţii, element fundamental al mandatului electiv fără de care persoana care ocupă respectiva demnitate publică nu mai are legitimitatea de a-şi continua activitatea. Modalitatea de executare a pedepsei aplicate de către instanţa judecătorească nu este decât un mijloc de individualizare a executării pedepsei'', potrivit unui comunicat de presă al Curţii Constituţionale.

Judecătorii au argumentat că, dacă aleşilor locali condamnaţi cu suspendare nu le-ar înceta mandatul, acest lucru ar echivala „cu un privilegiu creat acestora, împrejurare care este de natură să nesocotească prevederile art.16 alin.(1), (2) şi (3) din Constituţie''.

Liviu Dragnea: Foarte bună iniţiativă! Staţi să ajungem acolo

Liderul PSD Liviu Dragnea a calificat, ironic, drept „foarte bună” iniţiativa PNL prin care parlamentarii condamnaţi cu suspendare ar urma să îşi piardă mandatul, susţinând că

Întrebat cum vede o astfel de iniţiativă legislativă, în condiţiile în care ar fi printre cei vizaţi, Dragnea a răspuns ironic: „Foarte bună! (...) E tema lor de vară, staţi să o facă. Ştiţi ce mi se pare foarte interesant? Vorbesc despre legitimitatea mandatului de parlamentar nişte parlamentari care au ajuns în Parlament nu prin votul oamenilor, ci prin calculator. Ştiţi că ei au ieşit pe locul doi, trei sau patru în unele situaţii şi acuma vorbesc de legitimitate. Dacă asta e preocuparea lor, e foarte bine”, a adăugat Dragnea.

Întrebat dacă ar vota o astfel de iniţiativă legislativă, Dragnea a răspuns: „Să ajungem acolo”. Reacţia sa vine după ce copreşedintele PNL Alina Gorghiu a a anunţat luni că partidul a strâns semnături pentru a depune o iniţiativă legislativă prin care parlamentarii condamnaţi definitiv cu suspendare să îşi piardă mandatul, după modelul aleşilor locali, având în vedere decizia Curţii Constituţionale.

Preşedintele PSD este unul dintre parlamentarii condamnaţi cu suspendare. Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv, pe 22 aprilie 2016, la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul „Referendumul” pentru folosirea influenţei sau a autorităţii în calitate de persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau altul de foloase necuvenite.

 

Tag-uri: liviu dragnea, PNL
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ