PNL vrea sa blocheze descentralizarea

| 13 noi, 2013

Dacă în cadrul conferinţei de presă de luni de la sediul USL Crin Antonescu a declarat că girează proiectul descentralizării coordonat de Liviu Dragnea, proiect pe care Executivul îl va aproba pe 14 noiembrie şi îl va asuma în Parlament pe 19 noiembrie, în cursul aceleiaşi zile preşedintele liberal a introdus o nouă nuanţă ce riscă să genereze noi dispute.

Astfel, preşedintele PNL a declarat la finalul şedinţei USL că s-a ajuns la un consens asupra proiectului privind descentralizarea, fiind agreat principiul că "se va descentraliza tot ce se poate descentraliza", iar în cursul serii a punctat că “este posibil ca porturile dunărene să rămână în administrarea Ministerului Transporturilor”. Această răzgândire a lui Crin Antonescu nu este nici prima şi foarte probabil nici ultima fiind de natură să genereze tensiuni la nivelul USL.

Întâmplător sau nu, poziţia lui Crin Antonescu prin care aduce implicit noi obiecţii la adresa proiectului de descentralizare este oarecum congruentă cu opinia preşedintelui Băsescu. Şeful statului a declarat, în calitate de invitat la postul B1TV, că descentralizarea ar fi “o prostie” şi că realizarea acestui proiect nu are avea niciun sens la momentul actual. "Dacă rostim cuvântul descentralizare, eu spun: «O prostie majoră», pentru că nu de continuarea descentralizării avea nevoie România", a declarat şeful statului. Potrivit preşedintelui, această descentralizare "vine ca un substitut şi este o emblemă a neputinţei acestui Guvern".

Poziţionarea lui Crin Antonescu lasă în mod evident impresia că proiectul descentralizării are undă verde doar pentru jumătate de guvern, adică jumătatea social-democrată, în timp ce miniştrii PNL ţin cu dinţii de atribuţii şi nu doresc să piardă din portofoliu gestionarea unor active importante. Este şi cazul Ministerului Transporturilor condus de liberala Ramona Mănescu care nu pare dispusă să cedeze gestionarea porturilor de la Dunăre.

În loc să joace poziţia liderului autentic care mediază între propriul partid şi Executiv, Crin Antonescu profită de orice ocazie pentru a pune beţe în roate descentralizării. Senzaţia este aceea că preşedintele liberal îşi încurajează miniştrii să găsească obiecţii proiectului în locul unei poziţionări oneste şi consecvente.

Trebuie spus că proiectul descentralizării vizează modernizarea României fiindcă înseamnă aducerea deciziei mai aproape de cetăţean şi stimulează comunităţile locale să se auto-gestioneze, fără a mai apela la alocări de la bugetele centrale. Desigur, actualul proiect de descentralizare este perfectibil, iar Cabinetul Ponta alături de decidenţii locali vor identifica toate acele pârghii pentru ca cetăţenii să fie avantajaţi de noul proiect. Până atunci însă este nevoie de o decizie politică în acest sens, decizie pe care Crin Antonescu pare că încearcă cu orice preţ să o întârzie, probabil în speranţa că descentralizarea nu se va mai concretiza în perioada următoare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
13 noi, 2013
cantautor
cred ca daca ar fi asa,insa nu este,e nenorocire mare,jale si apoi apocalipsa...
parca-l si vad pe autor,plangand,pe scarile redactiei..
se poate asa ceva,liberali nerecunoscatori?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ