Poate fi IRL un competitor redutabil pentru PNL?

| 29 mai, 2013

Dacă îşi va utiliza cu tact potenţialul de negociere de care dispune, dacă se va afirma identitar şi dacă va miza pe tranziţia către o formulă bine închegată, cu structuri şi filiale în teritoriu, atunci şansele IRL de a reprezenta o ameninţare pentru PNL cresc exponenţial.

Decizia Delegaţiei Permanente a PNL de a-i exclude pe Andrei Chiliman şi Diana Tuşa din partid reprezintă un deznodământ aşteptat. Propunerea de excludere a primarului Andrei Chiliman şi a deputatului Diana Tuşa, înaintată de BPN Delegaţiei Permanente a PNL, a fost aprobată cu majoritate de voturi, conform surselor din PNL. Pentru excluderea lui Chiliman din PNL au votat 139 de membri ai Delegaţiei Permanente, doar 8 votând împotrivă. Primarul Sectorului 1 a activat timp de 24 de ani în PNL, iar motivul sancţiunii a fost săvârşirea unor „abateri grave de la disciplina partidului”.

Votul forului de conducere al PNL vine în contextul excluderilor de săptămâna trecută, când alţi 12 membri PNL, în frunte cu Vlad Moisescu, au părăsit formaţiunea liberală. În plan concret, cele două runde de excluderi au o semnificaţie importantă. Pe de o parte, echivalează cu eliminarea disidenţei IRL din interiorul partidului. La acest moment, membrii fondatori ai Iniţiativei România Liberală sunt în totalitate în afara PNL. Pe de altă parte, excluderile sunt un semnal pentru eventuali contestatari ai lui Crin Antonescu din cadrul PNL. Conducerea partidului transmite astfel semnalul că nu mai este dispusă să tolereze vocile critice din interior.

Tranşarea problemei din PNL nu aduce cu sine o perioadă de acalmie pentru PNL. Din contră, toţi foştii membri liberali care au pus bazele IRL vor avea de acum înainte o motivaţie extrem de serioasă pentru a-şi potenţa discursul împotriva PNL, adică împotriva partidului care i-a ejectat fără niciun regret. Astfel, se profilează într-un orizont de timp nu foarte îndepărat o ostilizare a IRL împotriva PNL, a cărei principală miză va fi aceea a luptei pentru electorat.

Dacă dinamica politică îşi va urma cursul firesc, IRL se va manifesta tot mai accentuat într-un registru critic faţă de PNL, încercând astfel să-şi asume rolul de competitor real al formaţiunii liberale pe zona de dreapta a eşichierului politic.

Astfel, consecinţele politice pe termen mediu şi lung ale gestului conducerii PNL sunt imprevizibile. Crin Antonescu şi-a eliminat riscurile de subminare a autorităţii în propriul partid, însă s-ar putea găsi în ipostaza unei lupte fără menajamente împotriva IRL în încercarea de a-şi păstra capitalul politic şi electoral. Iar adversarul nu este deloc unul comod, în condiţiile în care, dincolo de fosta calitate de membru PNL, Andrei Chiliman are la dispoziţie resurse materiale şi logistice importante, din postura de primar al celui mai înstărit sector al Capitalei.

Dacă Andrei Chiliman, Vlad Moisescu şi restul membrilor IRL vor reuşi să strângă rândurile şi să creeze în jurul Iniţiativei o reţea solidă de resurse economice şi umane, concurenţa pe eşichierul de dreapta va fi aprigă, mai ales că 2014 este un an electoral.

Totuşi, aspiraţiile IRL vor depinde în mod esenţial de traseul pe care şi-l va propune pe scena politică. Dacă se va rezuma la statutul de mişcare politică conjuncturală şi va accepta să fie contopită în ceea ce urmează a fi viitoarea dreaptă unită, şansele IRL de a avea un cuvânt greu de spus pe scena politică vor fi cvasi nule. În schimb, dacă îşi va utiliza cu tact potenţialul de negociere de care dispune, dacă se va afirma identitar şi dacă va miza pe tranziţia către o formulă bine închegată, cu structuri şi filiale în teritoriu, atunci şansele IRL de a reprezenta o ameninţare pentru PNL cresc exponenţial.

Cheia de boltă a constructului IRL este Andrei Chiliman, în calitatea sa de primar al Sectorului 1. Mizele în perspectiva viitoarelor alegeri locale sunt uriaşe, iar interesul edilului este de a consolida IRL astfel încât să-i ofere acea platoformă de susţinere care în 2016 să fie pregătită în a-i susţine candidatura şi în a-i permite să concureze cu şanse pentru obţinerea unui noi mandat în fruntea Sectorului 1.

De remarcat că, în 2012, până la decizia USL de a-l susţine pe Sorin Oprescu, numele lui Andrei Chiliman a fost vehiculat pentru candidatura la Primăria Generală a Capitalei, ceea ce sugerează că edilul Sectorului 1 are un interes direct inclusiv pe acest palier. Prin urmare, ambiţiile lui Andrei Chiliman ar putea determina reorientarea către o candidatură la PMB, mai ales că edilul beneficiază de o imagine favorabilă în rândul bucureştenilor şi poate spera inclusiv la coalizarea în jurul candidaturii sale a tuturor celorlalte forţe de dreapta.

Ipoteza candidaturii lui Andrei Chiliman pentru Primăria Capitalei poate prinde contur mai ales dacă în cursa pentru alegerile prezidenţiale din 2014 ar intra actualul edil-şef al Bucureştiului. O eventuală victorie a lui Sorin Oprescu în competiţia prezidenţială ar însemna organizarea de alegeri anticipate pentru PMB, caz în care Andrei Chiliman poate fi unul dintre favoriţii pentru preluarea funcţiei.

Dincolo însă de toate aceste calcule şi perspective, IRL are de luat, pentru început, o decizie privind acţiunile din viitorul imediat. Dacă va reuşi să se constituie în timp scurt drept o alternativă la PNL şi îşi va planifica strategic prezenţa pe scena politică, IRL ar putea marca în mod consistent viaţa politică internă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
29 mai, 2013
rad_de_prosti
"restul membrilor IRL " ? care amice ca sunt doar 3 si niste blogarasi fomisti
in plus pentru stiinta ta, se vor uni cu Forta Civica si la revedre, drum bun basistilor

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ