Polonia intenţionează să reducă vârsta de pensionare în 2017

| 26 feb, 10:56

Guvernul polonez intenţionează să reducă vârsta de pensionare anul viitor, a declarat vineri premierul Beata Szydlo, relatează Reuters.

Reducerea vârstei de pensionare ar solicita şi mai mult un buget care se află deja sub presiune ca urmare a unei agende generoase de cheltuieli sociale, riscând o nouă ciocnire între Bruxelles şi noul guvern conservator polonez deja criticat de autorităţile europene din cauza reformelor sale controversate. 

Numeroase îngrijorări au fost exprimate în Europa după reformele controversate la nivelul puterii poloneze, care a numit cinci noi judecători în cadrul Tribunalului Constituţional al ţării şi i-a încredinţat ministrului de finanţe dreptul de a-i numi pe directorii televiziunii şi radioului publice. 

'În ceea ce priveşte vârsta de pensionare, noi dorim ca programul de măsuri să fie coordonat astfel încât proiectul să aibă caracter obligatoriu de anul viitor', a declarat Szydlo în cadrul unei conferinţe de presă cu ocazia marcării a 100 de zile de guvernare. 

Mulţi economişti afirmă că Polonia nu îşi poate permite reducerea vârstei de pensionare din cauza ratei scăzute a natalităţii. 

Preşedintele Andrzej Duda, un aliat apropiat al PiS, a inclus reducerea vârstei de pensionare printre promisiunile electorale care l-au ajutat să obţină o victorie surpriză în alegerile prezidenţiale din mai anul trecut. 

Unii alegători l-au criticat pe predecesorul său, Bronislaw Komorowski, pentru aprobarea unei legi în 2012 care ar fi crescut treptat vârsta de pensionare la 67 de ani. În noiembrie, preşedintele Andrzej Duda a trimis în parlament un proiect de reducere a vârstei de pensionare la 65 de ani pentru bărbaţi şi la 60 de ani pentru femei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ