„Pomul cunoaşterii” din Grădina Raiului devine realitate? Cercetătorii vor reproduce un episod din Geneză

| 15 mai, 2014

Joe Davis, un artist american care colaborează, ca invitat, cu geneticienii de la Univeristatea Harvard, urmăreşte nici mai mult nici mai puţin decât să transforme în realitate „pomul cunoaşterii” menţionat în cartea biblică a Genezei.

Proiectul presupune inserarea, prin metode de biologie sintetică, a unor secvenţe de AND ce conţin informaţie din Wikipedia într-un soi de măr foarte vechi, rezultând o formă de viaţă pe care artistul o vede drept un „pom al cunoaşterii” viu.

Un soi de măr vechi de 4000 de ani va sta la baza acestui proiect artistico-ştiinţific, denumit de Joe Davis “Malus ecclesia.” Malus este numele latin al mărului, dar înseamnă şi „rău”, „malefic”, iar ecclesia înseamnă, în latină, biserică (church, în lb. engleză)– ceea ce, spune artistul, este însă un omagiu adus lui George Church, conducătorul laboratorului de genetică de la Harvard unde se desfăşoară ineditul proiect.)

Davis intenţionează să folosească mijloacele biologiei sintetice pentru a crea o „versiune ADN” a Wikipedia, adică  ADN în care să fie stocate, codificat, informaţiile din Wikipedia şi care va fi apoi inserat în materialul genetic din celulele de măr pentru a crea „pomul cunoaşterii”.

Proiectul este foarte dificil, deoarece genomul mărului este complex (se crede că ar fi alcătuit din 750 de milioane de „litere” sau baze azotate). Autorii intenţionează să păstreze acest genom, la care vor adăuga porţiunile de ADN în care este criptată informaţia din Wikipedia.

Primul pas, traducerea cuvintelor englezeşti din Wikipedia în litere din ADN, nu este foarte greu, atâta timp cât se respectă codul stabilit. “Malus ecclesia” , de pildă, poate fi reprezentat, cu ajutorul celor 4 litere din ADN, ca AGTGTAGCCCAATCGCAGACCCTCAA, literele A, G, T şi C desemnând cele 4 tipuri de baze azotate (adenină, guanină, timină, citozină) care se regăsesc în structura ADN.

Apoi, secvenţele astfel codificate de litere vor fi asamblate de geneticieni în lanţuri de ADN viabile, funcţionale. Inserarea acestor secvenţe în genomul unui organism va fi însă mult mai dificilă; cercetătorii plănuiesc să facă acest lucru cu ajutorul unei bacterii specializate, capabile să pătrundă în celulele de măr prin peretele celular şi să  trasporte astfel şi ADN-ul ce conţine Wikipedia.

Cercetării vor „infecta” cu această bacterie lăstari din soiul vechi de măr, ce vor fi apoi altoiţi pe un port-altoi din soiuri de măr obişnuite şi vor fi lăsaţi să crească, rezultând pomi adulţi.

Modificările genetice produse în plantele respective sunt inerte din punct de vedere biologic, neavând efecte vizibile la nivelul fructelor, aşa că pomii rezultaţi vor arăta ca nişte meri cu fructe obişnuite.

Problema este că versiunea  engleză a Wikipedia conţine 2,5 miliarde de cuvinte, iar genomul  bacterian este prea mic pentru a conţine în formă codificată atâta infromaţie; el poate conţine cel mult echivalentul a câteva mii de cuvinte.

Deoarece întreaga Wikipedia nu încape într-un singur exemplar de măr, diferitele porţiuni de ADN, în care sunt codificate diferite fragmente din Wikipedia, vor fi inserate în mai mulţi meri; prin altoire, se poate ajunge ca fiecare ramură a fiecărui măr să conţină o altă porţiune a enciclopediei şi întreaga Wikipedia va încăpea într-o livadă foarte mare.

Acest tip de măr modificat genetic va fi, în viziunea artistului, „de două ori interzis” – nu numai în sensul interdicţiei din cartea Genezei (conform istorisirii biblice, primilor oameni nu le era îngăduit să guste din „pomul cunoaşterii binelui şi răului”), ci şi de legislaţia actuală din SUA, Departamentul Agriculturii având reguli stricte în privinţa consumului neautorizat al organismelor modificate genetic.

Pentru artist, exact acest aspect este pasionant: el vede în tensiunea creată de această apropiere dintre ştiinţă şi religie, pe care o prilejuieşte „Malus ecclesia”, unul dintre punctele cele mai interesante ale proiectului său.

Sursa: The New Yorker

loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
18 mai, 2014
Parintele Alcoolie
Stimaţi credincioşi, vedeţi că mâine vin să vă miruiesc. Tarifele sunt după cum urmează:
1. 100 de lei - Evanghelia, patrafirul, crucea şi mâna dreaptă, plus bonus de tămâiere all-inclusive;
2. 80 de lei - Patrafirul, mâna dreaptă şi şomoiogul de busuioc cu care vă dau în freză;
3. 50 de lei - Patrafirul şi crucea plus mâna stangă cu care mă scarpin la boaşe;
4. 20 de lei - Doar patrafirul, zgârciţilor. Să nu vă imaginaţi că intraţi în rai cu banii ascunşi în chiloţi;
5. 10 lei - Vă dau să pupaţi salamul bărbos, că altceva nu meritaţi, tăntălăilor;
6. 5 lei - Îmi şterg posteriorul cu mutrele voastre diforme;
7. Moca - Să mergeţi la biserică să vă agheasrnuiască părintele Cocalarie, sărăntocilor.
17 mai, 2014
Parintele Cleopache
Întrebări pentru pupătorii de moaşte:
- câte ore pe zi şi câte zile pe săptămână muncesc popii ?
- de ce popii iau bani din mâinile copiilor şi ale bătrânilor ?
- de ce în timpul campaniilor electorale popii sunt majoretele politicienilor ?
- BOR nu are cel puţin o vină morală din cauza faptului că îşi îndeamnă enoriaşii să voteze fel de fel de derbedei care atunci când ajung la putere îşi bat joc de această ţară ? (aici mă refer la toate formaţiunile politice care au guvernat după 1990 şi cu care BOR s-a pupat pe gură)

Notă: De ce fac referire la BOR şi nu la toate cultele ? Deoarece BOR are cel mai mare număr de enoriaşi şi este cel mai slugarnic cult în relaţia cu zona politică.
17 mai, 2014
Parintele Portofenie
Fiilor, nu vă lasaţi ademeniţi de falsele moaşte, vechi, tari si urât mirositoare ! Vă rog să veniţi la biserică pentru că am să vă poftesc sub patrafirul meu. Aici veţi găsi unicele moaşte vii, compuse dintr-un organ cilindric, vânjos şi lung de 22 de centimetri, cu cap gros, precum şi două bile păroase şi mari asemeni unor ouă de struţ. Sunt fierbinţi, primitoare, izvorăsc o mireasmă dulce de ştromeleag şi dacă le molfăiţi alene, veţi trezi izvorul de mir sub forma unui jet alb, lăptos, fierbinte si reconfortant. Aşadar, nu mai aşteptaţi, ci poftiţi la coadă, la adevăratele moaşte făcătoare de minuni ale părintelui Portofenie !
15 mai, 2014
Breaking news de la BOR
Fiindcă nu are încredere în băncile de spermă, un preot a decis să-şi ţină sperma în sfântul potir

O consecinţă directă a crizei este că tot mai puţini oameni au încredere în bănci, inclusiv băncile de spermă, arată un sondaj recent. Astfel, un preot inventiv a decis să-şi păstreze sperma în sfântul potir, departe de privirile curioase ale credincioşilor sau de eventualele enoriaşe care poftesc la boaşele părintelui.

“Să-mi depun sperma la bancă ? Aţi înnebunit ? Nu mi-aş depune nici măcar banii pe care-i obţin prin jupuirea fraierilor care vin să-mi asculte sporovăiala duminicală.” a spus părintele Maricel Pedofileanul. “Ăia de la bancă sunt nişte incapabili, poţi să te trezeşti că îţi pierzi în câteva clipe sperma de-o viaţă. Eu fac muncă manuală la fiecare rugăciune, nu vreau să mă trezesc că pleacă vreunul cu toată averea mea într-o valiză.”

Pe de altă parte, există preoţi care aleg să-şi păstreze sperma în cădelniţă sau în sticlele cu vin liturgic: “Credincioşii sunt de-a dreptul înnebuniţi după vinul liturgic. Într-adevăr, unii se mai întreabă din când în când de ce are gust bizar şi consistenţă cleioasă, dar le spunem că acest lucru se petrece datorită credinţei noastre bimilenare, vii şi nealterate. Intenţionăm ca în viitorul apropiat să scoatem pe piaţă şi moaşte marinate în spermă, dar acestea vor fi rezervate enoriaşilor premium, numai acelora care ne fac reclamă pe net şi postează pe Facebook imagini cu icoane.”

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ