Ponta admite că va cumpăra un avion exclusiv pentru demnitari: "Suntem singura ţară din UE care nu are"

| 28 aug, 2013

Guvernul şi-a propus să achiziţioneze, cu circa 10 milioane euro, o aeronavă de 12 locuri pentru a fi folosită în deplăsările oficiale de către preşedintele României, prim-ministru, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi miniştri, a declarat, miercuri, premierul Victor Ponta.

"Suntem singura ţară din UE care nu are o aeronavă oficială. Şi atât. O să încercăm să vă spunem până la sfârşitul anului cât au cheltuit preşedintele, premierul, preşedintele Senatului şi preşedintele Camerei Deputaţilor (în lipsa unui avion oficial n.red)", s-a justificat prim-ministrul, arătând că va fi achiziţionată o aeronavă "de zece locuri", potrivit Mediafax.

Deşi luată ieri în mod oficial în şedinţa Executivului, decizia de achiziţionare a noului Romanian Air Force One în leasing în cursul anului 2013 nu a fost anunţată public. Sub semnul întrebării rămân în continuare şi costurile totale estimate. Singura certitidine este suna de 13,5 milioane de lei alocată în acest sens Ministerului Apărării pentru a acoperi costurile din acest an.

"Este vorba de 10 milioane - 13 sunt puse în buget - încercăm să luăm o aeronavă de 10 locuri care să reducă costurile. Slovenia, Slovacia, Serbia, Bulgaria au aeronave, noi nu. Şi ne costă mult mai mult să mergem de fiecare dată cu aeronave închiriate", a spus Ponta.

Potrivit ordonanţei de urgenţă adoptate ieri, noul avion ar urma să fie folosit de preşedinte, premier, preşedintele Senatului şi de cel al Camerei Deputaţilor, de miniştri, ca şi de invitaţii lor. "Zborurile speciale sunt zboruri ce se execută cu aeronave care au la bord Preşedintele României, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor, primul-ministru, viceprim-miniştrii, miniştrii sau pe omologii străini ai acestora aflaţi în vizită în România", se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Avionul ar urma să fie cumpărat în câteva luni, iar banii vor veni din bugetul deja subdimensionat al Apărării, atât pentru rate, cât şi pentru costurile ulterioare de zbor, pentru piloţi şi pentru întreţinere. Decizia a fost luată prin aceeaşi ordonanţă în care se prevede prelungirea până în 2015 a câtorva restricţii bugetare, printre care suspendarea tichetelor de masă în sectorul bugetar.

La începutul anului, în timpul scandalului declanşat în jurul costurilor de aproximativ 5 milioane de euro pe an pentru aeronava VIP a TAROM închiriată de Preşedinţie pentru deplasările externe ale lui Traian Băsescu, premierul Victor Ponta a vorbit despre varianta de a cumpăra sau închiria "un avion de 10-12 persoane, cu echipament de comunicaţii", fără a avansa însă un termen.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ