Ponta aduce investitori strategici în România

| 29 mai, 2013

Faptul că România a devenit a treia ţară cu creştere economică din Europa în primul trimestru al acestui an şi că a arătat că are o economie stabilă într-un context european caracterizat de instabilitate au transformat statul român într-un partener de încredere pentru potenţialii investitori.

Situaţia economică a României din ultimul timp se află pe un trend ascendent, după cum arată cifrele prezentate atât de Institutul Naţional de Statistică, cât şi de organizaţiile internaţionale de specialitate. România a devenit începând cu finele anului 2012 un punct de atracţie pentru marile companii, care au anunțat pe rând că intenționează să investească în ţara noastră.

Încă din toamna anului trecut primul ministru a avut mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai unor mari companii internaţionale. Totodată, în cadrul vizitelor sale în statele europene Victor Ponta a ţinut să aibă discuţii cu reprezentanţii mediului de afaceri, astfel încât să îi convingă pe aceştia de faptul că România este o ţară de încredere, în care se poate investi. De asemenea, şeful guvernului a declarat în mai multe rânduri că executivul va susţine companiile care vor investi în România, arătându-şi în acest fel disponibilitatea pentru dialog.

Evoluţiile economice din ultima vreme au atras atenţia unor investitori strategici pentru diverse domenii. Faptul că România a devenit a treia ţară cu creştere economică din Europa în primul trimestru al acestui an şi că a arătat că are o economie stabilă într-un context european caracterizat de instabilitate au transformat statul român într-un partener de încredere pentru potenţialii investitori.

De asemenea, pentru actualul executiv stimularea investiţiilor a fost un obiectiv declarat încă din mai 2012. Guvernanţii anunţau atunci că vizează încurajarea mediului de afaceri şi creşterea numărului de locuri de muncă.

Până în acest moment s-au anunţat investiţii în cinci domenii strategice pentru România: energie, resurse, agricultură, industrie şi infrastructură. Pentru România creşterea investiţiilor în aceste domenii aduce, pe lângă beneficiile economice, şi beneficii ce țin de dezvoltarea statului.

Domeniul energetic este cu atât mai important pentru România cu cât îi poate asigura independenţa energetică, dar aduce şi cele mai multe investiţii. Chinezii de la China Huadian Engineering au anunţat că vor investi un miliard de euro pentru construcţia unui grup la termocentrala Rovinari din Complexul Energetic Oltenia, creând în acest mod aproximativ 1.000 de locuri de muncă. Pe lângă investiţia anunţată de compania chineză, în acest moment cea mai semnificativă investiţie ce se anunţă pentru anul 2013 este cea în explorările energetice offshore ale Exxon, OMV şi Romgaz, care se ridică la 1 miliard de dolari.

Totodată, statul român va vinde 26,69% din acţiunile deținute la Rompetrol Rafinare către The Rompetrol Group NV, care aparține de KazMunayGas, pentru suma de 200 de milioane de dolari. Cea mai notabilă realizare în această tranzacţie este aceea a formării unui Fond Comun de Investiţii, între The Rompetrol Group şi România, în valoare de 1 miliard de dolari, bani ce vor fi utilizaţi mai departe în investiţiile energetice din ţara noastră.

De asemenea, resursele reprezintă pentru România un avantaj faţă de celelalte state europene. Existenţa gazelor de şist pe teritoriu României a făcut ca giganţi precum Chevron să fie interesaţi de exploatarea lor. Astfel, Chevron a primit aviz de mediu pentru activitatea de explorare, în vederea identificării depozitelor de gaze de şist. Această resursă poate transforma România într-un actor important în regiune şi i-ar aduce independenţa energetică.

Alte proiecte care vizează resursele din țara noastră sunt cele ale OMV Petrom, care va investi 200 de milioane de euro pentru a dezvolta zăcământul de la Suplacu de Barcău şi de 300 de milioane în noi sonde. Controversatul proiect Roşia Montană poate aduce României, de asemenea, investiţii de aproximativ 2 miliarde de euro şi 2.500 de locuri de muncă.

În domeniul agricol, fondurile europene asigură o mare parte a investiţiilor. Agenţia de Plăți pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a efectuat plăți de 2,1 miliarde de euro către beneficiarii de fonduri europene pentru dezvoltarea rurală.

Un domeniu în care s-au atras investiţii importante este şi cel al industriei, unde nume mari au anunţat demararea unor proiecte în România. Cei de la Daimler vor asigura probabil cea mai importantă investiţie, de 300 de milioane de euro, care va crea 400 de locuri de muncă. De asemenea, alte companii de renume care au anunțat investiții sunt Bosch, Oracle, De’Longhi, Promocion Inversolar 65, s.a.

Pentru a crește potenţialul României, o atenţie sporită trebuie acordată infrastructurii, acolo unde guvernul are în procedura de concesionare trei autostrăzi: Comarnic – Braşov, Piteşti – Craiova, Centura de Sud a Capitalei. Pentru aceste tronsoane de autostradă s-au înscris companii străine precum spaniolii de la Obrascon şi OHL, chinezii de la China Communications Construction Company, italienii de la Impregilo sau francezii de la Vinci.

Proiectele prezentate sunt cele care au apărut în prima jumătate a acestui an, însă este posibil ca până la finele anului numărul lor să crească. Totodată, planurile guvernului în ceea ce priveşte privatizarea unor pachete de acţiuni în perioada următoare la companii precum CFR Marfă, Oltchim, Cuprumin pot aduce şi mai multe investiţii pentru România.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ