Ponta: Am garantat premierului Li Keqiang că o ofertă chineză mai bună va fi declarată câştigătoare

| 25 noi, 2013

Premierul Victor Ponta a declarat că a garantat primului-ministru chinez, Li Keqiang, şi delegaţiei sale, în cadrul întrevederii bilaterale de luni de la Palatul Victoria, că în cazul în care o ofertă a unei companii chineze este mai bună, în condiţii de competiţie egală, europeană, va fi în mod sigur declarată câştigătoare de partea română.

'În ceea ce priveşte regulile de competiţie din UE, evident că România şi toate ţările membre le respectă. Astăzi, însă, în condiţii de competiţie egală, europeană, există multe proiecte în care companiile din China au o ofertă mai bună, o ofertă financiară, o ofertă tehnică mai bună. Am garantat primului-ministru şi delegaţiei sale că atunci când oferta unei companii chineze este mai bună, aceea va fi în mod sigur câştigătoare', a afirmat premierul.

Victor Ponta a răspuns astfel întrebat de presa chineză, la briefingul ce a urmat întrevederii bilaterale cu Li Keqiang, care sunt facilităţile de care se pot bucura întreprinderile chineze pentru o colaborare în spaţiul european.

Primul-ministru a subliniat, totodată, că dincolo de interesul economic, între România şi China există o relaţie de prietenie, un parteneriat special.

'Dincolo de interesul economic vreau să asigur încă o dată că există o relaţie de prietenie, o relaţie de bune intenţii şi că dezvoltarea relaţiilor economice va aprofunda acest parteneriat special între China şi România', a mai declarat Ponta.

Victor Ponta a declarat că relaţiile româno-chineze sunt excelente, o dovadă în acest sens fiind şi creşterea cu 30% a exporturilor româneşti în China.

'Dincolo de relaţiile politice care sunt excelente, şi astăzi, la reuniunea bilaterală, am discutat foarte mult despre relaţiile economice. China este un partener comercial şi economic important pentru România şi pentru ţările din regiune, însă, potenţialul este mult mai mare şi trebuie să dezvoltăm aceste relaţii. M-am bucurat foarte mult să văd că în primele nouă luni ale anului 2013 exporturile României către China au crescut cu aproape 30%', a afirmat Victor Ponta.

Premierul român şi-a exprimat speranţa că volumul schimburilor comerciale va creşte odată cu vizita la Bucureşti a omologului său chinez.

'Consider că prezenţa la Bucureşti a primului ministru Li Keqiang şi a celorlalţi miniştri va impulsiona pozitiv aceste relaţii economice şi proiectele concrete. (...) Este vorba, în primul rând, despre energie şi am semnat acorduri care acoperă, practic, atât energia nucleară, energia pe bază de cărbune, hidro şi energie regenerabilă din surse eoliene. De asemenea, există proiecte concrete şi un mare potenţial în domeniul infrastructurii, în domeniul produselor agro-alimentare şi în domeniul IT-ului', a mai arătat şeful guvernului român.

Victor Ponta a mulţumit Guvernului chinez pentru decizia de a organiza la Bucureşti a doua reuniune la nivel înalt China - Europa Centrală şi de Est.

De asemenea premierul Ponta a adresat mulţumiri omologului chinez şi pentru sprijinul acordat în vederea deschiderii unui sediu al Institutului Cultural Român la Beijing.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ