Ponta are dreptate: Problema nu e proiectul Roşia Montană, ci semnalul economic prost

| 12 noi, 2013

Partea mai puţin bună este că prin repingerea proiectului Roșia Montană se dă un semnal negativ investitorilor, şi anume că România nu este pregătită pentru mari proiecte de dezvoltare.

Crin Antonescu a declarat luni, după întâlnirea cu Victor Ponta, că actualul proiect de lege privind explotarea de la Roşia Montană va fi respins. Informaţia a fost confirmată şi de premierul Ponta care a spus că „poziţia comună a USL este de a respinge proiectul de lege”, dar a pledat pentru o lege cadru pentru exploatările miniere. În definitiv, problema nu este proiectul de la Roşia Montană, ci semnalul economic prost dat de România.

De aproape 14 ani proiectul minier de la Roşia Montană stă prin diferite sertare, fără ca cineva să-şi asume responsabilitatea politică de a da o sentinţă. Guvernul Ponta, cu toate riscurile de imagine, a avut curajul de a supune dezbaterii publice proiectul. S-a creat o Comisie specială în Parlament, care a analizat proiectul din toate perspectivele şi a audit zeci de experți și responsabili din cele mai multe instituții cu experiență în domeniu. Comisia şi-a făcut foarte bine treaba, iar cea mai importată realizare este că s-a făcut lumină în acest proiect.

Pe de altă parte, partea mai puţin bună este că prin acest proiect se dă un semnal negativ investitorilor şi anume că România nu este pregătită pentru mari proiecte de dezvoltare. Din păcate, odată cu acest proiect s-a format o masă radicală, care l-a luat pe „NU” în braţe, fără a mai asculta şi analiza dacă argumentele în favoarea realizării proiectului minier sunt corecte. Până la urmă, orice fel de exploatare a resurselor naturale prezintă un pericol pentru mediu, iar rolul autorităţilor este de a impune cele mai stricte standarde de mediu şi de a monitoriza dacă ele se aplică. Exact acest lucru a făcut şi guvernul USL în cazul proiectului de la Roşia Montană, însă s-a lovit de radicalismul unui grup de oameni şi de frica unor politicieni, care nu au fost în stare să-şi asume responsabilitatea.

Acest context a fost prezentat foarte bine de think-tank-ul american Democracy Institute, care avertiza acum ceva timp, într-un raport despre România, că respingerea de către legislativ a proiectului privind Roşia Montană ar putea transmite un semnal negativ investitorilor internaţionali. Raportul mai menţiona că „proiectul este contestat pe motive ce ţin de protecţia mediului, de o mica dar foarte vocală minoritate finanţată de miliardarul activist George Soros, mediatizat de presa de stat rusească şi orchestrat de o coaliţie de organizaţii neguvernamentale ecologiste din străinătate".

Una peste alta, Guvernul are responsabilitatea de a găsi soluţii privind dezvoltarea României, iar exploatarea resurselor naturale e o soluţie. Speranţa este ca pe viitor întreaga clasă politică să dea dovadă de responsabilitate şi sa-şi asume şi decizii impopulare pentru binele ţării.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

11 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
18 noi, 2013
Nina
RMGC investeste in patrimoniu mai mult decat o face statul roman. Fara sa scoata un gram de aur, a pus bazele celui mai mare program de cercetare arheologica din Romania si a restaurat deja prima casa din Rosia Montana – casa nr 325. Pana sa vina RMGC in zona nici nu se stiau prea multe de patrimoniul cultural din Rosia.
17 noi, 2013
Tanase
Proiectul Rosia Montana
PROIECTUL Rosia Montana este un proiect care genereaza locuri de munca intr-o tara in care rata somajului este mare. 78% din beneficiile aduse de proiectul minier vor ramane in Romania. Participatia statului este de 25% iar redeventa de 6% una din cele mai mare redevente din Europa.
16 noi, 2013
Valeriu
Normal
Pai normal ca se da un semnal negativ investitorilor straini, in fond si la urma urmei tot noi avem de pierdut. In concluzie acest proiect trebuie sa porneasca cat mai repede, sa se dea legea minelor si inceapa odata exploatarea. Ne-am saturat de atata asteptat!!!
16 noi, 2013
Arun
"Proiectul"
Afacerea Rosia Montana poate fi unul din cele mai mari tunuri date Romaniei din toate timpurile. Cele 2000 de locuri de munca ce promit a se crea nu justifica in niciun fel : 1. desfiintarea altor 8000-9000 de locuri de munca a celor care lucreaza deja in zona; 2. cedarea unei cantitati uriase de metale pretioase catre o companie privata contra unei redevente penibile de max 6% (25 % participatie a statului e poveste, profiturile oricum vor fi transferate in paradisuri fiscale); 3. "blagoslovirea"cu un urias lac de cianuri , care se vor infiltra in panza freatica; 4. zeci de km de galerii romane distruse; 5. raderea efectiva a patru munti. Respingerea proiectului nu este un semnal economic prost catre investitorii seriosi, ci doar catre cei care credeau ca Romania este o tara bananiera, de lumea a treia, in care pot face afaceri profitabile dar dezav. pt. statul roman, prin cumpararea politicienilor si a presei. Sa auzim de bine!
15 noi, 2013
dorin
Adevar
Acest proiect care este propus la Rosia Montana va creea mii de locuri de munca atat in comunitate cat si in zona Muntiilor Apuseni, pe langa acest lucru proiectul va fi cel care va da fondurile necesare pentru salvarea, reabilitarea si conservarea patrimoniului, in care nu investeste nimeni altcineva.Proiectul este bun pentru Romania !!!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ