Ponta are un scenariu de coşmar - indienii de la ArcelorMittal se retrag din Europa

| 21 mai, 2013

Cel mai mare producător de oţel din lume, compania ArcelorMittal, care deţine în România două combinate siderurgice şi două metalurgice, s-ar putea retrage de pe piaţa europeană din cauza preţului mare la energia electrică. Informaţia a fost dezvăluită de premierul Victor Ponta, la doar câteva zile de la întâlnirea pe care a avut-o cu acţionarul principal, Lakshmi Mittal.

Compania siderurgică are mari probleme cu preţul energiei, în creştere în toată Europa, astfel încât activitatea pe continent devine necompetitivă în raport cu alte regiuni, precum Asia. "Politicile interne pe care le aplicăm sunt de sprijinire a uzinei de la Galaţi, dar e nevoie şi de o coordonare pe plan european, pentru că altfel, dacă ni se impune să adoptăm anumite reguli, suntem între ciocan şi nicovală - între interesul de a ne ţine aici fabricile şi infringementul de la Bruxelles", a arătat Victor Ponta, după ce a participat la reuniunea Comitetului Nabucco.

Întrebat dacă preşedintele Mittal a vorbit despre posibilitatea de a se retrage din România, premierul a răspuns că nu în mod direct. ''A vorbit de posibilitatea de a se retrage din Europa. (...) Pentru România este importantă fabrica de la Galaţi, dar pentru întreaga Europă e o mare problemă, pentru că dacă preţul energiei în Europa este mult mai mare decât în alte regiuni ale lumii, suntem într-o lume globală - la gaze în America preţul este 25% faţă de Europa, la energie electrică, prin energiile regenerabile, care se reflectă în factură, iarăşi avem preţurile cele mai mari. Or o industrie trebuie să fie competitivă", a mai spus premierul.

Lakshmi Mittal, aflat în vizită în România, a prezentat evoluţiile privind industria oţelului şi preocupările grupului ArcelorMittal pentru asigurarea unui viitor sustenabil al acestei industrii în Europa şi în mod particular în România.

ArcelorMittal deţine în România combinatele de la Galaţi, Hunedoara, Roman şi Iaşi. Până în urmă cu câţiva ani cumpăra curent ieftin de la Hidroelectrica prin bursa de energie însă acest sprijin a căzut astfel încât compania a fost nevoită să apeleze la energia scumpă. Anul acesta, a încheiat un contract cu Nuclearelectrica, societate care produce electricitate la preţ mediu.

O eventuală părăsire a Europei va genera greutăţi imense Spaniei, Franţei, Luxemburgului, Poloniei dar şi României, state cu capacitaţi importante de producţia. ArcelorMittal este unul dintre principalii exportatori din ţară.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ