Ponta: Astăzi aprobăm proiectul de lege privind achiziţionarea F-16

| 19 iun, 2013

Proiectul de lege privind achiziţionarea de avioane multirol va fi aprobat miercuri în şedinţa de guvern, a afirmat premierul Victor Ponta, la începutul reuniunii.

Ministrul Apărării, Mircea Duşa,  anunţa marţi că proiectul de lege privind achiziţia de avioane F-16 din Portugalia va fi prezentat în şedinţa de guvern de miercuri şi apoi va fi trimis Parlamentului în vederea aprobării procedurilor de achiziţie, a valorilor etc.

"Ieri, am obţinut şi avizul CSAT, tot ieri am obţinut şi avizul comisiilor reunite de Apărare de la Parlament. În această săptămână, miercuri, voi merge în Guvern cu proiectul de lege, pentru că este o investiţie foarte mare, este un obiectiv de o importanţă deosebită pentru securitatea naţională a României şi, pentru că eu sunt un om serios şi nu mă joc, voi trimite în Parlament proiectul de lege pentru a aproba procedura de achiziţie, termene, grafice, valori şi aşa mai departe", a declarat ministrul Duşa marţi.

Ministrul a argumentat necesitatea cumpărării acestor avioane prin faptul că în anul 2017 va expira resursa de zbor a aparatelor MIG 21 Lancer şi România trebuie să fie pregătită pentru a efectua misiuni de luptă aeriene.

Duşa a menţionat că avioanele care vor fi cumpărate din Portugalia, deşi sunt vechi, vor putea fi modernizate astfel încât să poată fi folosite timp de 20 de ani.

Necesarul estimat al creditelor de angajament şi bugetare pentru achiziţionarea de avioane F-16 din Portugalia, pentru perioada 2013 - 2017, se cifrează la 628 milioane euro, procedura de cumpărare urmând să fie discutată în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, a anunţat Guvernul miercurea trecută.

Executivul a aprobat în acest sens un memorandum privind rezultatele negocierilor preliminare cu reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale din Portugalia şi ai autorităţilor guvernamentale ale Statelor Unite ale Americii şi aprobarea procedurii specifice pentru achiziţia produselor şi serviciilor de la Guvernul Republicii Portugheze şi Guvernul Statelor Unite ale Americii.

Prin memorandum se propune, între altele, ca toate creditele de angajament şi bugetare necesare achiziţiei să fie asigurate prin bugetul MApN şi aprobarea procedurii specifice pentru achiziţionarea produselor şi serviciilor de la Guvernul Republicii Portugheze şi Guvernul SUA.

De asemenea, Guvernul a propus solicitarea aprobării prealabile a Parlamentului pentru iniţierea acestei proceduri.

În memorandum se mai prevede ca aprobarea achiziţiei şi atribuirea contractelor să se realizeze printr-un act normativ care să includă şi reglementarea aspectelor privind execuţia bugetară şi plata în avans, prin derogare de la Legea 500/2002 privind finanţele publice.

România ar urma să aibă o escadrilă de 12 avioane de tip F-16 achiziţionate din Portugalia, avioane ce vor putea fi folosite din 2017, atunci când va expira resursa de zbor a aparatelor MIG 21 Lancer, declara recent ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa.

România şi Portugalia au avut ca termen luna iunie pentru finalizarea negocierilor privind achiziţionarea avioanelor de tip F-16, aparatele urmând a fi cumpărate la mâna a doua de la portughezi.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ