Ponta: Cel mai important acum este să dezvoltăm proiectele transfrontaliere între România şi Bulgaria

| 28 oct, 2014

Continuarea dezvoltării proiectelor comune de infrastructură transfrontalieră reprezintă un pas important pentru dezvoltarea sudului României şi a nordului Bulgariei, dar şi un exemplu de cooperare între cele două ţări membre UE şi partenere NATO, a declarat premierul Victor Ponta, marţi, la Palatul Victoria, la finalul ceremoniei de semnare a unui memorandum româno-bulgar privind construcţia a două noi poduri peste Dunăre.

Documentul a fost semnat din partea română de vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării, iar din partea bulgară, de ministrul Transporturilor, Nikolina Angelkova.

'Ştiu că aţi lucrat foarte mult pentru aceste două proiecte şi în general pentru dezvoltarea relaţiilor transfrontaliere între Bulgaria şi România. Sudul României şi nordul Bulgariei au foarte mare nevoie de lucrări de infrastructură şi acestea pot fi finalizate prin accesarea fondurilor europene şi a resurselor naţionale, dar mai ales prin cooperarea între cele două ţări. România şi Bulgaria au intrat împreună în Uniunea Europeană, sunt partenere în NATO şi suntem vecini care avem numai lucruri în comun şi proiecte comune. Cel mai important acum este să dezvoltăm aceste proiecte transfrontaliere şi acordul semnat astăzi este unul dintre cele mai importante în acest sens', a declarat premierul la finalul ceremoniei de semnare a Memorandumului de înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Republicii Bulgaria în vederea implementării studiilor de fezabilitate privind construcţia de noi poduri peste fluviul Dunărea.

Victor Ponta le-a urat succes celor doi miniştri în implementarea proiectelor, menţionând şi construcţiile celorlalte poduri peste Dunăre.

'În istorie doar două evenimente de asemenea anvergură, inaugurarea celor două poduri, au avut loc. În 1954, podul de la Giurgiu-Ruse şi în 2013 am avut onoarea să inaugurez alături de primul-ministru al Bulgariei podul de la Calafat-Vidin. Spuneam atunci că în urmă cu 2.000 de ani Apolodor din Damasc a făcut un pod peste Dunăre într-un an. Noi am avut nevoie de 13 ani pentru cel de la Calafat-Vidin. (...) Doamna ministru şi domnul ministru sunt optimişti şi spun doi ani de zile, eu zic în trei ani de zile (...) să inaugurăm podul. Şi îi rog pe cei doi miniştri să ne invite şi pe noi la inaugurare', a mai declarat premierul.

Vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării, a declarat la rândul său că memorandumul cu partea bulgară reprezintă un document important pentru relaţia între cele două state, pentru sudul României şi nordul Bulgariei.

'Un document prin care cele două ţări se angajează să înceapă construcţia a două noi poduri peste Dunăre. Primul, la Turnu Măgurele - Nikopole iar, ulterior, la Călăraşi - Silistra. Împreună cu doamna ministru, timp de doi ani de zile am avut mai multe întâlniri pentru a stabili care sunt proiectele de colaborare pe infrastructura comună pe Dunăre şi în zona aferentă Dunării. Am hotărât acum un an să comandăm un studiu de fezabilitate care să ne spună care sunt cele mai bune amplasamente pentru realizarea acestor poduri iar în urma studiilor realizate s-a decis pentru aceste două amplasamente, Turnu Măgurele - Nikopole şi Călăraşi - Silistra. Cele două Guverne au aprobat săptămâna trecută câte un memorandum pentru a sta la baza semnării acestui document iar săptămâna viitoare vom desemna cele două părţi, membri, pentru fi constituit un grup de lucru care va întocmi detaliile tehnice, economice şi sursele de finanţare', a precizat Dragnea.

Ministrul bulgar al Transporturilor a afirmat că în paralel cu lucrul de doi ani la acest proiect comun, se fac paşi concreţi spre realizarea unui proiect şi mai important, acela al cooperării de durată între Bulgaria şi România.

'Astăzi, prin semnarea acestui memorandum, punem bazele nu numai ale construirii acestor două poduri, dar şi ale unei cooperări între ambele ţări de lungă durată', a declarat Nikolina Angelkova.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ