Ponta: Condamnaţii cu averi confiscate vor trebui să justifice cum au acumulat banii

| 15 mai, 2013

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că doreşte ca în cazul confiscării averilor să fie inversată sarcina probei în cazul celor condamnaţi deja pentru anumite categorii de infracţiuni care le-ar fi adus avantaje materiale de natură să-şi sporească averea.

Premierul a precizat că vrea să fie reglementată, cu ocazia modificării Constituţiei, inversarea sarcinii probei în cazul celor condamnaţi pentru anumite infracţiuni, în cazul confiscării averilor nejustificate. Şeful Guvernului a explicat că în acest moment procurorii sunt cei care trebuie să demonstreze faptul că cei acuzaţi au obţinut averi ilegale prin comiterea unor infracţiuni.

"Dacă sarcina probei - eu poate că sunt prea tehnic şi nu ştiu cum să fac să traduc pe înţelesul tuturor - şi anume acum, când mă duc la o persoană condamnată pentru corupţie sau la un traficant de droguri, şi văd că are cinci case şi are cinci maşini, eu trebuie să dovedesc că acele maşini şi case le-a obţinut din trafic de droguri sau din corupţie. Eu l-am prins cu un kilogram de droguri sau cu 100.000 de euro din fapte de corupţie, ceea ce e foarte dificil. În SUA, după anii 1990, s-a întors sarcina probei şi cel care nu are niciun serviciu, nu are niciun venit, este deja condamnat pentru nişte fapte de natură a-i aduce avantaje materiale trebuie să dovedească că le-a obţinut din surse licite. Eu, ca fost procuror, pot să vă spun că uneori această diferenţă este esenţială, iar, dacă pe plan european se va adopta o directivă, oricum trebuie să o trecem şi noi în legislaţia noastră. Eu în continuare cred că ne-ar ajuta. O să discutăm", a afirmat primul-ministru, la Palatul Parlamentului.

Premierul a subliniat că aceasta este o problemă serioasă pe care trebuie măcar să o dezbatem. "Dacă înţelegem despre ce e vorba, dacă vorbim în lozinci cu proprietatea, sigur, e foarte bună proprietatea, dar nu proprietatea hoţilor, nu proprietatea mafioţilor, nu proprietatea corupţilor, aia nu trebuie să o protejăm niciodată. Trebuie să protejăm proprietatea oamenilor cinstiţi", a explicat Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri că le-a solicitat şefilor de Parchete să utilizeze în mod major procedura de confiscare extinsă, punctând că există lege în acest sens şi că nu trebuie modificată Constituţia pentru acest aspect.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ