Ponta: Condiţiile în care lucrează ÎCCJ sunt ruşinoase

| 24 mai, 2013

Condiţiile în care ÎCCJ îşi desfăşoară activitatea sunt ruşinoase şi inacceptabile,din cauza gradului ridicat de aglomerare, iar soluţia ideală este construcţia unei clădiri dedicate activităţii instanţelor şi parchetelor, a spus premierul Victor Ponta.

Ponta consideră că realitatea legată de condiţiile de activitate este mult mai rea decât ce i s-a povestit lui şi a asigurat că, împreună cu miniştrii Justiţiei şi Finanţelor, va încerca să găsească soluţii pe termen mediu şi lung pentru a asigura condiţii decente de activitate.

"Dintre instituţiile publice, cred că aici este cea mai rea situaţie văzută de mine", a spus Ponta.Premierul a adăugat că a discutat cu conducerea ICCJ şi probleme legate de noul Cod de Procedură Civilă, aplicarea Codului de Procedură Penală şi "reflectarea" mai bună în Constituţie a puterii judecătoreşti.

Preşedintele ICCJ, Livia Stanciu, i-a sesizat premierului Victor Ponta, luna trecută, necesitatea unui nou sediu în care să funcţioneze instanţa supremă şi l-a invitat să vină să vadă în ce condiţii lucrează judecătorii.

Atunci, Stanciu a spus că l-ar invita într-o zi pe premier la sediul ICCJ, pentru ca acesta să vadă cum se lucrează la instanţa supremă, precizând că, în prezent, în fiecare birou lucrează câte patru-cinci judecători sau aproximativ 13 magistraţi asistenţi.

Ponta i-a răspuns că doreşte să aibă rezolvată şi problema banilor când va da curs invitaţiei, precizând că de la 1 ianuarie 2014 s-ar putea accesa şi fonduri europene pentru sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Fostul sediu al Ambasadei SUA, de pe strada Batiştei, a fost trecut în administrarea ÎCCJ în urma unei decizii a Guvernului din 9 noiembrie 2011.

Problema sediului impropriu în care îşi desfăşoară activitatea judecătorii instanţei supreme şi personalul auxiliar, din strada Batiştei, a fost discutată şi în guvernările anterioare.  În 2010, Emil Boc spunea, după o întrevedere cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii, că în 2011 va începe demersul pentru a asigura ICCJ un sediu adecvat.

În 2008, preşedintele CSM de atunci, Lidia Bărbulescu, spunea că a primit asigurări de la primul ministru Călin Popescu Tăriceanu pentru obţinerea unui nou sediu sau a unui teren pentru construirea sediilor Consiliului şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În același an, Primăria Capitalei anunţa că pune la dispoziţie un teren din Calea Văcăreşti, pentru construirea sediilor ICCJ, Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie, Curţii Constituţionale, Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Muncii, Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. Surse oficiale arătau atunci că terenul din Calea Văcăreşti are 24.700 de metri pătraţi şi aparţine domeniului privat al statului, având ca destinaţie construirea de sedii pentru instituţii publice.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ