Ponta despre rezultatele recensământului: Am fost peste 50% la referendumul din 29 iulie 2012

| 04 iul, 2013

Premierul Victor Ponta a afirmat, joi, în şedinţa de Guvern, că după publicarea rezultatelor finale ale recensământului populaţiei reiese că la referendumul din iulie anul trecut pentru demiterea preşedintelui s-au prezentat la urne peste 50% dintre alegători.

"Am văzut şi eu datele finale ale recensământului, mai bine mai târziu decât niciodată, doar că, din păcate, am fost peste 50% în 29 iulie care am dat lovitura de stat cum ar spune unii rămaşi în urmă. Am fost peste 50%, nu ne mai foloseşte prea mult acum. Însă o să vă rog domnule ministru de Interne, cu ministrul Administraţiei, totuşi să vedem cum adaptăm toată legislaţia noastră la o realitate care acum nu mai e contestată de nimeni: câţi suntem, cum se fac cvorumurile locale, naţionale, liste permanente, pentru că, din păcate, deciziile de anul trecut ale CCR au reuşit mai mult să ne încurce decât să ne lămurească şi poate, pentru viitor, nu mai păţim ce am păţit anul trecut", a spus primul-ministru.

În replică la spusele premierului, preşedintele Traian Băsescu a declarat: "Nu ştiu dacă premierul a făcut o astfel de afirmaţie, dar dacă a făcut-o arată că a rămas acelaşi om lipsit de responsabilitate în ce spune. Recensământul face o situaţie a populaţiei care locuieşte în România, nu a celor milioane de majori care sunt în afara frontierelor". Preşedintele a reamintit că 'referendumul a fost şi boicotat'.

În ceea ce priveşte corelarea recensământului cu numărul de alegători, ministrul de Interne, Radu Stroe, a precizat că odată cu intrarea în vigoare a Registrului electoral, practic chestiunea numărării şi stabilirii numărului de alegători în listele permanente nu mai ţine de competenţa Guvernului, ci a Autorităţii Electorale Permanente.

'Deci voi nu vă mai băgaţi, gata, am înţeles. V-aţi spălat pe mâini, daţi la alţii', a replicat Victor Ponta. 'Legea, legea. Noi ne-am băga, dar legea ne obligă să nu ne băgăm', a spus Stroe.

Numărul persoanelor cu vârsta de peste 18 ani din populaţia stabilă a României era de 16.269.839, în octombrie 2011, a declarat, joi, pentru AGERPRES, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei.

Potrivit Biroului Electoral Central, la referendumul de demitere a şefului statului din 29 iulie 2012, din 8.459.053 de alegători care au participat la scrutin, 7.403.836 s-au pronunţat pentru demiterea preşedintelui, iar 943.375 împotrivă. Totodată, 111.842 voturi au fost nule, adică 1,32%.

Potrivit BEC, 18.292.464 alegători au fost înscrişi pe lista pentru referendum, însă numărul acestora a generat o dezbatere aprinsă având în vedere evidenţele deţinute de alte instituţii publice. Astfel, Institutul Naţional de Statistică a anunţat, în luna februarie 2012, că rezultatele provizorii ale recensământului din octombrie 2011 relevă că populaţia stabilă a României era de 19.042.936 locuitori, iar conform evidenţelor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în trimestrul I 2012 erau 20.459.558 asiguraţi înscrişi pe listele medicilor de familie şi persoane beneficiare ale pachetului minimal de servicii medicale, din care 3.891.082 copii şi tineri cu vârsta sub 18 ani.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ