Ponta: Gestul lui Rogozin a fost o provocare, Băsescu a fost inconştient şi iresponsabil

| 12 mai, 2014

Premierul Victor Ponta a declarat luni seara, la Romania TV, că gestul vicepremierului rus Dmitri Rogozin privind tranzitarea spaţiului aerian al României a reprezentat 'o provocare bine gândită', însă răspunsul preşedintelui Traian Băsescu referitor la consumul de votcă al oficialului rus a fost 'inconştient şi iresponsabil'.

'Nu e uzual ca unui vicepremier al unei ţări să îi fie interzis accesul pe teritoriul unei ţări. Când ai o situaţie de acest gen trebuie să ai un răspuns instituţional. Să răspunzi chestii cu votcă... Poziţia oficială a statului român a fost exprimată de mine. Băsescu e un personaj inconştient. Nu poţi ca un preşedinte al unei ţări NATO să vorbeşti aşa, chiar dacă eşti abstinent. Să mai fii şi Traian Băsescu să vorbeşti de votcă reflectă aceeaşi inspiraţie ca în cazul Elenei Udrea cu paraşuta. În timp ce acţiunea domnului Rogozin a fost o provocare bine gândită, să vadă cum răspunde România, cum răspunde Ucraina, răspunsul lui Băsescu a fost inconştient şi iresponsabil. Să dai un răspuns al unui om care iese din cârciumă, este incalificabil. De aceea am dat eu un răspuns instituţional', a declarat Victor Ponta la România TV.

Premierul a dat asigurări că asupra României nu planează niciun pericol în acest moment. 

'Nu cred că a fost un gest necugetat a lui Rogozin ci o provocare uşor de neasumat. Nu veţi auzi premierul sau preşedintele Rusiei spunând că au dat mandat lui Rogozin. Cel mai bine era ca Băsescu să tacă, iar dacă tot a vorbit, mai bine nu spunea de votcă. România trebuie să sprijine Republica Moldova pentru a-şi apăra toate drepturile suverane. Eu am avut o întâlnire cu premierul Leancă şi i-am spus că îl ajutăm cu tot ce putem. Băsescu a spus că dacă se supără ruşii pe ei nu poate face nimic, el care a spus de Moldova atâţia ani şi că vrea să îşi ia cetăţenie acolo. În ce priveşte România, nu există nici un risc al unui conflict. Nu ştiu cine a lansat povestea cu recrutări, cu rezervişti. E neadevărat, nu concentrăm pe nimeni, nu este niciun pericol. Prezenţa în România a secretarului general NATO, dar şi a vicepreşedintelui SUA, Joe Biden este un mesaj clar că apreciază ce face România şi că sunt alături de noi. Am vorbit la telefon acum o lună cu vicepreşedintele Joe Biden, cred că a vorbit şi cu Băsescu, şi m-a întrebat ce părere avem. Prezenţa lor înseamnă că nu se va întâmpla nimic României', a declarat premierul Victor Ponta.

Întrebat cu privire la convocarea CSAT cu privire la situaţia din Ucraina, premierul a răspuns că vor fi făcute chiar mâine documentele cu privire la acest lucru.

'Facem chiar mâine documentele. Preşedintele Băsescu a spus că nu ţin eu minte şi s-a discutat tema la CSAT. Ultimul CSAT a fost în 27 martie, dar nu apăruseră incidentele violente şi celelalte încălcări din Ucraina. Ne-am confruntat în week-end cu o situaţie fără precedent, cu vicepremierul Dmitri Rogozin, cu un rol foarte clar de provocare. El nu a avut culoar de zbor nici la dus, a fost o situaţie, nu s-a predat lista cu pasageri. Eu am asigurat poporul român că, dacă este cazul, chiar şi cu un preşedinte care nu-şi mai îndeplineşte de facto rolul de preşedinte, avem capacitate de a lua decizii. Unde să îl găseşti pe preşedinte? La un moment dat era la raliul Aradului', a mai spus şeful Guvernului.

Tag-uri: basescu, Ponta, Rogozin
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ