Ponta către Ramona Mănescu:Chemaţi-l luni pe câştigător să semneze contractul de privatizare pentru CFR Marfă

| 28 aug, 2013

Premierul Victor Ponta i-a recomandat noului ministru al Transporturilor, Ramona Mănescu, să semneze, luni, contractul de privatizare a companiei CFR Marfă.

'Cu CFR Marfă, înţeleg că veţi termina săptămâna aceasta de studiat toate documentele şi luni chemaţi-l pe câştigător să semneze contractul. Dă banii, încheiem operaţiunea. Nu dă banii, management privat şi reorganizarea, restructurarea companiei de către managementul privat şi pregătirea unei noi proceduri, de data aceasta a doua oară, dacă va fi cazul, în nişte termene mult mai extinse, mai rezonabile. Am avut dead-line-ul cu boardul FMI în cazul de faţă. Dacă va fi acea situaţie, trebuie să începem în toamnă procedura şi să o încheiem, probabil, la jumătatea anului viitor, dacă nu se finalizează achiziţia actuală. Dacă se finalizează, plăteşte cei 200 de milioane şi sigur trebuie ca ministrul, secretarii de stat să urmărească toate aspectele care ţin de contract - investiţii, personal, toate lucrurile pe care, de altfel, consultanţii le-au pus de la început în ofertă', a spus, miercuri, şeful Guvernului la predarea mandatului de ministru al Transporturilor.

Victor Ponta a mai atras atenţia asupra problemelor cu care se confruntă companiile CFR Infrastructură şi CFR Călători şi a admis că, în aceste cazuri, soluţiile nu ţin doar de Ministerul Transporturilor, ci şi de Ministerul Finanţelor Publice şi de finanţatorii internaţionali al României, respectiv Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială. 

O altă prioritate a noului ministru al Transporturilor ar trebui să fie, în opinia lui Ponta, compania TAROM.

'TAROM-ul cred că va fi o prioritate. E o companie semnificativă, simbolică pentru România, cu management privat, dar care poate şi merită să fie salvată. În jurul nostru cam toată lumea şi-a pierdut companiile naţionale. Mă uit şi la Ungaria şi la Bulgaria şi la alte ţări. România are capacitate şi TAROM merită să fie în continuare o companie nu doar naţională, ci şi o companie eficientă şi de prestigiu. Cu toate celelalte probleme de zi cu zi se va pune la punct doamna ministru şi are sprijinul meu total pentru proiectele următoare', a încheiat primul ministru. 

Ramona Mănescu a preluat, miercuri, mandatul de ministru al Transporturilor de la premierul Victor Ponta, care a asigurat interimatul la conducerea acestui minister din data de 12 iulie, după ce fostul ministru Relu Fenechiu a demisionat din funcţie, după ce a fost condamnat, pe 12 iulie, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), în dosarul ''Transformatorul'', la cinci ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în formă calificată.

Potrivit rechizitoriului, companii ale lui Relu Fenechiu au vândut între 2002 şi 2005 transformatoare şi întrerupătoare electrice uzate unei companii de stat la preţuri de produse noi. Conform procurorilor, prejudiciul adus statului s-a ridicat la circa 1,7 milioane de euro.

În ceea ce priveşte CFR Marfă, Grup Feroviar Român /GFR/ a fost declarată pe 20 iunie 2013 câştigătoare a competiţiei pentru privatizarea acestei companii, preţul oferit fiind de 202 milioane euro. În plus, GFR şi-a asumat investiţii de aproximativ 900 milioane de lei în CFR Marfă.

Grup Feroviar Român este o societate cu capital social integral privat, care prestează servicii de transport feroviar de mărfuri şi servicii conexe transportului feroviar. GFR exploatează un parc de 8.000 de vagoane şi 260 de locomotive. În asociere cu CFR Marfă în societatea Rolling Stock, GFR a înregistrat, în 2012, un profit de 4,5 milioane euro.

Hotărârea de Guvern pentru aprobarea condiţiilor principale ale contractului privind vânzarea pachetului de 51% din acţiunile CFR Marfă, între stat, prin Ministerul Transporturilor, şi societatea Grup Feroviar Român a fost publicată pe 14 august în Monitorul Oficial.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ