Ponta merge în Spania. Rolul vizitei în Planul de Investiții

| 22 iul, 2013

Prim-ministrul Victor Ponta efectuează, astăzi, o vizită oficială la Madrid, în Spania, acolo unde urmează să se întâlnească cu omologul său spaniol, Mariano Rajoy, regele Juan Carlos I al Spaniei și Ignacio Gonzalez Gonzalez, președintele Comunității Madrid.

În contextul acestei vizite, ambasadorul spaniol la Bucureşti, Estanislao de Grandes Pascual, a declarat că România şi Spania vor încheia un parteneriat strategic. Potrivit ambasadorului, Parteneriatul Strategic va fi urmat de un Plan de acţiune care prevede întâlniri periodice la nivel înalt.

Unul dintre obiectivele majore anunțate în cadrul acestei vizite este reprezentat de intensificarea contactelor economice bilaterale, mai precis, identificarea unor proiecte de impact în infrastructură, telecomunicaţii, energii regenerabile, agricultură, cu participare spaniolă, precum și creșterea interesului investitorilor spanioli în industria alimentară, farmaceutică, sau chiar programul de privatizare a unor importante companii de stat.

Vizita premeirului este cu atât mai relevantă cu cât, în ciuda crizei economice, evoluţia schimburilor comerciale confirmă o relaţie economică în creştere între cele două state. Schimburile comerciale bilaterale s-au multiplicat de patru ori în ultimii 6 ani, iar volumul investiţiilor de capital spaniol a crescut, în 2011, de 8 ori raportat la nivelul din 2004. Spania şi-a menţinut poziţia a 8-a în topul investitorilor străini din ţara noastră: la 31.01.2013, în România erau înregistrate 4849 societăţi comerciale cu capital spaniol, în valoare totală de 1,047 miliarde euro.

Potrivit unui studiu Adminex, România se numără, în 2011, printre ţările preferate de firmele spaniole care s-au extins în plan internaţional. Un succes recent în cooperarea economică este reprezentat de semnarea, în februarie 2013, a unui acord între OMV şi compania spaniolă Repsol, privind explorarea comună în România. În următorii doi ani, vor fi investite aprox. 50 mil. euro pentru forajul de explorare.

În ceea ce privește perspectivele investiționale, Spania este interesată de modernizarea căilor ferate şi a infrastructurii adiacente din România. Mai multe firme importante spaniole au adjudecat deja sau participă la licitaţii privind diverse proiecte de reabilitare şi modernizare a infrastructurii feroviare române (FCC Constucción, Azvi). România s-a arătat, de asemenea, interesată de experienţa spaniolă în domeniul liniilor feroviare de mare viteză şi de dezvoltarea comercială a gărilor din Spania. Spania are în prezent cea de-a doua reţea de trenuri de mare viteză din lume, din punct de vedere al întinderii, după China.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ