Ponta, politicianul care câștigă toate confruntările

| 05 dec, 2013

Cu un an de zile înainte de alegerile prezidențiale, Inscop Research propune o evaluare a candidaților (potențiali sau anunțați oficial) cu cele mai ridicate șanse în cursa pentru ocuparea fotoliului de la Palatul Cotroceni.

Și, cum la acest moment foarte puține dintre viitoarele candidaturi au fost asumate public, institutul a încercat să ofere un tablou cât mai cuprinzător, făcând apel la o întrebare deschisă, în care respondenții au fost rugați să indice numele persoanei cu care ar vota, dacă duminica viitoare s-ar desfășura alegeri prezidențiale (ceea ce indică inclusiv notorietatea de care se bucură candidații), respectiv la o întrebare de tip închis. În cazul acestei ultime întrebări, respondenților le-au fost prezentate mai multe variante predefinite, care simulează posibile variante de tur II al alegerilor prezidențiale, în dorința de a măsura o dată în plus încrederea în diversele personalităţi şi capacitatea lor de a capta bazine electorale suplimentare, dincolo de publicul propriu.

Topul candidaților la prezidențiale, așa cum rezultă el din evaluarea opțiunilor spontane ale românilor, este deschis de premierul Victor Ponta, pentru care au optat 19,1% dintre respondenți. Premierul este urmat de Crin Antonescu, cotat cu 17,8% dintre opțiuni.

Faptul că Victor Ponta îl devansează în acest top pe Crin Antonescu, deși nu este candidatul oficial al Uniunii, trebuie pus în directă corelație cu mulțumirea românilor față de prestația premierului în fruntea cabinetului, dar și a USL. De altminteri, acest lucru este pus în evidență și de un alt top furnizat de către Inscop Research, cel al încrederii în personalitățile politice.

În acest top premierul Victor Ponta îl devansează categoric pe Crin Antonescu, situându-se pe poziția secundă, cu 38,5% încredere multă şi foarte multă, după guvernatorul BNR Mugur Isărescu (43% încredere multă şi foarte multă). Urmează primarul Capitalei, Sorin Oprescu cu 34,3% încredere multă și foarte multă, respectiv primarul Sibiului, Klaus Iohannis care îşi consolidează tendinţa de creştere înregistrând 33,8% încredere multă şi foarte multă (32,9% în măsurătoarea realizată în septembrie). Liderul PNL Crin Antonescu obține de-abia poziția a cincea în acest top, cu 30% încredere multă și foarte multă, aflat la o diferență de sub două procente față de Călin Popescu Tăriceanu (28,1% încredere multă și foarte multă).

Diferența de încredere dintre Victor Ponta și Crin Antonescu pare să sugereze faptul că românii valorizează considerabil mai bine paradigma constructivă promovată de către premier, care s-a concentrat pe guvernare, decât în cea conflictuală pe care a mizat în ultima perioadă liderul PNL, aflat într-o prematură campanie prezidențială.

Revenind la clasamentul opțiunilor de vot pentru prezidențiale, pe poziția a treia se situează guvernatorul BNR, Mugur Isărescu (cu 7,2% dintre opțiuni). Urmează la mică distanță Mihai Răzvan Ungureanu cu 7,1% dintre opțiuni. De asemenea, obține procente de peste 3% candidatul PSD la alegerile prezidenţiale din 2009 Mircea Geoană (3,8%), Sorin Oprescu (3,7%) şi Traian Băsescu (3,3%). De asemenea, populaţia indică spontan şi alte nume: Corneliu Vadim Tudor (2,7%), Elena Udrea (2,2%), Dan Diaconescu (2,1%), Klaus Iohannis (2,1%) şi Emil Boc (1,2%). Pe ultima poziție se situează Cătălin Predoiu, care obține doar 1,1% dintre opțiuni.

Merită observat că situația este diferită în clasamentul încrederii. În acest top, Mircea Geoană îl devansează pe Mihai Răzvan Ungureanu, ocupând poziția a șasea cu 24,8% încredere multă și foarte multă. Următorul clasat este Traian Băsescu, care, pe fondul scandalului Călărași (aflat la debut în perioada în care a fost realizat sondajul) scade la 23,3% încredere multă și foarte multă, comparativ cu 24,5% în septembrie.

În clasamentul încrederii urmează Ion Iliescu (19,9%), Liviu Dragnea (19,5%), Theodor Stolojan (18,1%) și Corneliu Vadim Tudor (17,5%). Emil Boc(15,6%) îl devansează și în acest caz pe Cătălin Predoiu(14%), fiind cotat cu mai multă încredere și decât Vasile Blaga (14,2%) și decât Elena Udrea (14,7%). Clasamentul încrederii este încheiat de Dan Voiculescu (11,1%), Dan Diaconescu (11,8%), Kelemen Hunor (8,6%) şi Laszlo Tokes (7,3%).

Reîntorcându-ne la evaluarea opțiunilor pentru alegerile prezidențiale, merită remarcat faptul că Mugur Isărescu ar câștiga într-un eventual tur doi al alegerilor prezidențiale și împotriva lui Victor Ponta (cu 56,3% la 43,4%) și a lui Crin Antonescu (52,7% la 47,3%). În schimb, Victor Ponta l-ar învinge pe liderul PNL într-o confruntare directă cu 56,3% la 43,4%.

Premierul ar câștiga detașat turul al doilea al alegerilor prezidențiale și în situația în care l-ar avea de înfruntat pe Mihai Răzvan Ungureanu, în fața căruia ar obține o victorie cu 60,1% la 39,9%. Comparativ, în luna martie, pe o întrebare care testa acelaşi duel, Victor Ponta era creditat cu 59% , în timp ce Mihai Răzvan Ungureanu obţinea 41%.

Crin Antonescu în schimb l-ar înfrânge la un scor mult mai strâns pe fotul premier. Astfel, într-un eventual tur doi al alegerilor prezidențiale, liderul PNL ar obține 52,4%, în schimb ce Mihai Răzvan Ungureanu ar fi votat de 47,6%. Comparativ, în luna martie, pe o întrebare care testa acelaşi duel, Crin Antonescu era creditat cu 59%, în timp ce Mihai Răzvan Ungureanu obţinea 41%.

Tot o victorie ar înregistra Crin Antonescu și în fața lui Cătălin Predoiu. Scorul pe care l-ar obține (68,7% la 31,3%) ar fi însă mai mic decât cel pe care l-ar înregistra Victor Ponta în fața prim vicepreședintelui PDL (68,7% la 31,3%).

Concluzia este simplă. Cu un an de zile înaintea alegerilor prezidențiale, candidatul oficial al USL, Crin Antonescu, este devansat atât la încredere cât și în opțiunile pentru alegerile prezidențiale de premierul Victor Ponta. Și, dacă îl scoatem din calcule pe Mugur Isărescu, care nu beneficiază de sprijin politic și deci nu poate fi considerat drept un candidat serios la prezidențiale, putem trage concluzia că liderul PSD ar câștiga fără probleme scrutinul pentru ocuparea celei mai înalte funcții în stat.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
06 dec, 2013
cantautor
intrebati-l pe colaboratorul vostru Sultanescu,amicul lui Palada...
cum le aranjeaza ei,ca si cu Geoana...
sper sa fie la fel...rezultatul..

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ