Ponta: Preşedintele trebuie să fie arbitru, premierul jucător

| 23 mai, 2013

Este important ca, în urma modificării Constituţiei, să nu i se mai permită preşedintelui acumularea excesivă a puterii, a spus premierul Victor Ponta, adăugând că şeful statului ar trebui să aibă atribuţiile unui arbitru, în timp ce premierului i-ar reveni mai degrabă rolul de "jucător".

"Eu nu vreau să mai existe posibilitatea constituţională prin care în mâna unui om - chit că îl cheamă Crin Antonescu, chit că ajung eu preşedinte sau Mugur Isărescu sau altcineva - nu mai trebuie să fie în mâna unui singur om atât de multă putere cât a fost în anii trecuţi. Şi mai e un lucru, pe care îl spun mai direct, ca să îl înţeleagă toată lumea: un prim-ministru mai puternic, oricât de puternic este, la un moment dat, dacă derapează cu adevărat de la regulile democratice, se strâng jumătate plus unul dintre parlamentari şi îl dau jos, într-o zi, într-o oră îl dau jos, prin moţiune de cenzură. Un preşedinte care derapează - anul trecut ne-am strâns 90% şi nu am putut să îl schimbăm pentru că nu s-a făcut cvorumul", a afirmat Ponta, într-o emisiune TV.

Totodată, premierul a comentat propunerile anunţate de senatorul liberal Tudor Chiuariu referitor la mandatul preşedintelui, apreciind însă că şeful statului nu ar trebui să aibă un rol pur decorativ. 

Referitor la ipoteza lansată în presă potrivit căreia ar putea exista un tandem Ponta - Băsescu la alegerile următoare, astfel încât Victor Ponta să candideze la prezidenţiale, iar Traian Băsescu să fie premier, şeful Executivului a spus: "Fiind vorba de un scenariu lansat de domnul Dan Diaconescu, e un scenariu OTV".

Ieri, senatorul PNL Tudor Chiuariu a anunţat că PNL propune la revizuirea Constituţiei ca, după încetarea mandatului, şeful statului să nu poată face parte dintr-un partid politic, să nu poată candida la alegeri şi să nu poată îndeplini alte demnităţi publice.

În ceea ce îl priveşte pe prim-ministru, PNL vrea ca preşedintele să-l desemneze pentru această funcţie pe reprezentantul propus de partidul sau alianţa politică ce a obţinut cele mai multe mandate în urma alegerilor parlamentare, potrivit rezultatului oficial al alegerilo.

În cazul în care acesta nu poate forma un guvern sau nu obţine votul de încredere al Parlamentului, şeful statului să îi încredinţeze sarcina formării Executivului reprezentantului partidului sau alianţei politice care are al doilea cel mai mare număr de mandate parlamentare.

Roşca Stănescu, "un diversionist de meserie"

În plus, Victor Ponta l-a numit pe senatorul liberal Sorin Roşca Stănescu "un diversionist de meserie", care se ocupă "cu spart alianţe",  însă a subliniat că opţiunea sa este de a continua guvernarea în formula USL.

"Supărarea cu Roşca Stănescu nu a fost una simplă, de moment. În primul rând, s-a acumulat, pentru că domnul Roşca Stănescu nu-i un simplu senator, e un diversionist de meserie, dânsul cu asta se ocupă, cu spart alianţe şi cu băgat strâmbe prin piaţă şi o face cu talent. Cred că a fost cu toţi şi pe rând i-a tranzacţionat pe toţi şi părerea mea e că-l va tranzacţiona şi pe domnul Antonescu la un moment dat, dar asta e problema lor deja", a afirmat Victor Ponta.

Premierul a adăugat că Sorin Roşca Stănescu nu a acţionat singur, ci există un grup de interese nemulţumit pentru că "am închis robinete", iar senatorul liberal a arătat doar necesitatea actualizării protocolului USL.

"Sigur că sunt în continuare nemulţumit de faptul că s-au făcut că-l sancţionează pe domnul Stănescu, nu l-au sancţionat. Domnul Antonescu era nemulţumit de alte lucruri. Există nemulţumiri, dar intenţia clară şi pentru noi şi pentru liberali este de a merge împreună", a mai spus Victor Ponta.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ