Ponta: România este pe primul loc în Europa la creşterea economică, afirmaţiile despre dezastru sunt povești

| 14 noi, 2013

România se situează pe primul loc în Europa la creşterea economică, determinată în principal de majorarea producţiei industriale, de exporturi şi de absorbţia fondurilor europene, a declarat joi, la începutul şedinţei de Guvern, premierul Victor Ponta, referindu-se la datele publicate de Eurostat.

'Cum spun unii în România? - E un dezastru economic! Suntem pe primul loc în Europa la creşterea economică. Aşa spune Eurostatul (Oficiul de Statistică al UE - n.a.), sunt convins că spune adevărul - 1,6 (1,6% creşterea economică trimestrială - n.a.), urmată de Letonia - 1,2 (...) Felicitări pentru agricultură, dar nu agricultura ne-a dus la această creştere - cam 1% este creşterea din agricultură. Principala creştere este realizată de creşterea producţiei industriale, de exporturi şi de absorbţia fondurilor europene, adică toate poveştile cu România care este un dezastru economic.... Suntem pe primul loc în Europa şi este meritul producătorilor privaţi, al agricultorilor şi, în final, ultimii pe listă, şi al Guvernului', a afirmat primul ministru.

Şeful Executivului a subliniat că este important pentru România să păstreze acest ritm de creştere, mai ales că este 'cumva în contrasens' cu ce se întâmplă în restul regiunii.

'Văd că Polonia a crescut doar cu 0,6% şi Polonia era şi rămâne un model economic pentru România, Ungaria - 0,8%, vecinii din Bulgaria - 0,6%, Slovacia - 0,2%, Cehia pe minus cu 0,5%. Atenţia noastră principală trebuie să fie pentru a sprijini investiţiile, a sprijini economia, în special orientată pe producţia industrială, agricultura, fonduri europene şi export şi, în acest sens, măsurile pe care le luăm în bugetul pe 2014 sprijină acest trend pozitiv pe care România nu l-a mai avut din 2008 încoace', a mai spus premierul.

România a avut cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană în trimestrul al treilea al acestui an, atât comparativ cu trimestrul precedent cât şi cu trimestrul al treilea al anului trecut, potrivit unei estimări preliminare publicate joi de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).

Graţie unei creşteri economice trimestriale de 1,6%, România este lider în UE, urmată de Letonia (1,2%), Marea Britanie şi Ungaria, ambele cu o creştere de 0,8%, Polonia şi Bulgaria, ambele cu o creştere de 0,6%. Potrivit Eurostat, ritmul de creştere al economiei zonei euro a încetinit la 0,1% după un avans de 0,3% în trimestrul precedent, iar Uniunea Europeană a înregistrat o creştere economică de 0,2%, după o creştere de 0,3% în trimestrul al doilea.

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, PIB-ul României a înregistrat o creştere de 4,1%, cea mai mare creştere atât din zona euro cât şi din Uniunea Europeană, fiind urmată de Letonia (3,9%), Lituania (2,2%) şi Polonia (1,7%). În schimb, economia zonei euro a înregistrat o contracţie de 0,4% în ritm anual în timp ce PIB-ul UE a înregistrat un avans de doar 0,1% în perioada iulie-septembrie 2013 comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Datele Eurostat sunt similare cu estimările semnal anunţate joi de Institutul Naţional Statistică (INS), potrivit cărora economia României a crescut în trimestrul trei din acest an cu 1,6% faţă de trimestrul doi, iar avansul a fost de 4,1 procente comparativ cu perioada similară din 2012.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
06 dec, 2013
stefan
ponta nu esti pe primul loc la crestere economica in europa ,ci esti pe primul loc la hotie ,minciuna si plagiat , (am fost un prost ca team votat }

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ