2013 – țintele bugetare atinse de Guvern

| 18 noi, 2013

Prezentarea proiectului de buget alcătuit de Guvern pentru anul 2014 este o bună oportunitate să trecem în revistă principalele obiective ale politicii bugetare USL, care au fost atinse în anul ce urmează să se încheie peste mai puțin de șapte săptămâni.

Desigur, știrile care au saturat presa din România fac referire mai ales la PIB-ul prognozat să atingă un nivel de 140,5 miliarde de euro, cel mai mare PIB din istoria României, surclasându-l pe cel din în 2008, de 139,8 miliarde de euro.

Creșterea economică așteptată pentru 2013 este din nou un element foarte bine cunoscut – Financial Times a publicat recent o analiză în care laudă creșterea foarte bună a României la nivel european, de circa 2,5% pentru întreg anul.

Inflația a scăzut, de la 4,95% în 2012 la 1,8% în 2013, un nivel foarte mic chiar și în comparație cu cele înregistrate în stalele europene, iar deficitul a rămas sub nivelul de 3% impus de normele europene și a continuat să scadă, de la 3% din PIB în 2012 la 2,6% din PIB anul acesta.

Dar dincolo de aceste elemente de macroeconomie, cunoscute de majoritatea românilor, există și informații privind țintele bugetare pe care Executivul a reușit să le îndeplinească anul acesta și care oferă o imagine mult mai clară asupra beneficiilor pe care românii le au de pe urma unei guvernări inteligente și echilibrate.

De exemplu, cheltuielile au crescut în 2013 cu 14 miliarde de lei față de 2012, stimulând astfel accelerarea creșterii economice de la 1,6% la 2,7% (pentru primele 9 luni din 2013, cu un vârf de 4,1% pentru trimestrul al treilea).

Plata arierate din domeniul sănătății, în valoare de 2,6 miliarde de lei, și a datoriilor la autoritățile locale, cca. 1 miliarde de lei, înseamnă împlinirea unei promisiuni pe care Guvernul a făcut-o și denotă astfel seriozitate și eficiență în gestiunea banilor publici. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără o disciplină bugetară de fier și o scădere a cheltuielilor inutile.

Mai departe avem salariile bugetarilor, care au crescut în 2013. Numărul cetățenilor care au beneficiat de această măsură este de circa 1,2 milioane de persoane, iar în 2014 angajații la stat care au salariul minim vor primi o veste la fel de bună datorită noii creșteri de 12.5%, până la 900 de lei / lună.

Această măsură se adaugă majorării salariului minim cu 15% pentru un total de 690 de mii de beneficieri în 2013, acesta fiind la nivelul de 800 de lei pe lună în acest moment. Totodată, venitul minim garantat a crescut așadar pentru 210 de mii de cetățeni.

Desigur, nu putem uita de cei 5,3 milioane de românii trecuți de vârsta pensionării, pentru care banii primiți au fost mai mulți pentru prima data dupa 3 ani. Cu siguranță atingerea acestui obiectiv reprezintă o schimbare importantă pentru viața de zi cu zi a cetățenilor, care au avut ocazia să-și regăstească speranța după o perioadă îndelungată de austeritate, tăieri de venituri și vești proaste.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
18 noi, 2013
cantautor
de la 139,8 la 140,5 nu inseamna sub nici o forma:"surclasare"....
discutam aiurea,este "prognozat" 140,5 pe cand 139,8 a fost "realizat"..

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ