Ponta se arată nemulţumit că România nu a mai organizat de 12 ani o reuniune comună cu Georgia

| 14 mar, 2014

Premierul Victor Ponta, aflat în Georgia, s-a arătat nemulţumit de faptul că, de 12 ani, nu a mai fost organizată vreo reuniune a unei comisii mixte româno-georgiene, pentru discutarea proiectelor comune, în condiţiile în care cele două ţări sunt despărţite doar de Marea Neagră.

El a apreciat că trebuie reluate proiectele mai vechi din zona energie şi a menţionat în acest sens proiectul AGRI de transport al gazelor naturale pe ruta Azerbaidjan-Georgia-România şi o legătură directă între porturile Constanţa şi Batumi.

"Este inacceptabil de mult timp de atunci, 12 ani. Doar Marea Neagră este între noi, nu suntem atât de departe. Avem un nivel al schimburilor comerciale ce, evident, poate fi crescut, pentru că Georgia este principalul partener comercial al României în această zonă. Avem un potenţial extraordinar, în primul rând în zona de transport, şi o legătură directă între porturile din Georgia, Batumi, în special dar nu doar, şi Constanţa, ar fi în avantajul ambelor ţări. Şi România poate să fie, prin portul Constanţa, acea poartă de intrare, aşa cum Georgia este o ţară esenţială pentru întreaga regiune pentru toate reţelele de transport", a spus Ponta.

El a amintit că trebuie reluate proiectele mai vechi din zona energie, precum proiectul AGRI, care implică şi Azerbaidjanul.

"Sunt proiecte care, chiar dacă nu se pot face într-un termen foarte scurt, devin cu atât mai importante cu cât, iată, regiunea se confruntă cu crize care pun sub semnul întrebării siguranţa energetică a ţărilor respective. Mă bazez foarte mult pe o colaborare între cele două ţări, între cele două guverne, de a facilita mersul rapid al acestor proiecte extrem de importante", a conchis Ponta.

Premierul Victor Ponta seaflă, vineri, în vizită oficială în Georgia.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ