Ponta sprijină formula Statelor Unite ale Europei, adoptată de Băsescu

| 07 iun, 2013

Premierul Victor Ponta a afirmat că el sprijină formula "Statelor Unite ale Europei" adoptată de preşedintele Băsescu şi că acesta este proiectul pe care trebuie să îl susţină "orice om politic cu viziune".

"Eu sunt total convins că - sigur, proiectul ideatic de  State Unite ale Europei probabil că va mai necesita ceva timp - dar eu sunt convins că acesta este proiectul pe care trebuie să-l susţină orice om politic cu viziune", a spus Ponta, într-un interviu pentru Deutsche-Welle, citat de Mediafax. Proiectul trebuie susţinut indiferent de cedările de suveranitate sau costuri, a adăugat prim-ministrul.

Premierul a mai spus că în cei 50-60 de ani de construcţie europeană, toate costurile sau cedările de suveranitate s-au dovedit mai mici decât beneficiile, inclusiv pentru Romania. "Eu cred că, din 2007 până acum, România a avut mai mult de câştigat fiind membră a Uniunii Europene decât dacă ar fi stat în afară. Sunt întotdeauna şi costuri, a fost o iluzie că vom avea numai beneficii. Ai, în schimb, şi responsabilităţi, ai şi costuri comune. Dar, per total, trăgând linie - aspectul ideatic e evident - eu cred, Europa ca să reziste în competiţia mondială trebuie să fie unită, nu avem nicio şansă separat în competiţia cu Statele Unite, cu China", a adăugat Ponta.

România, în particular, cu cât este mai integrată în Uniunea Europeană, cu atât mai bine şi că teama românilor de a rămâne în afara Uniunii Europene este firească, crede prim-ministrul. "Pentru că istoria noastră ne-a învăţat că, de multe ori, am rămas pe din afara sălii unde se luau decizii şi că, pur şi simplu, a trebuit să acceptăm şi să aplicăm nişte decizii care nu erau neapărat în favoarea României. Mă gândesc, de pildă, la Tratatul de la Berlin de la 1878 , ... uneori lucrurile au fost bune, alteori au fost rele. Aşa încât eu cred că e naturală şi firească această obsesie a României de a nu rămâne singură, de a nu fi izolată şi, în mod clar, pentru noi în următorii zeci de ani,- nu ştiu dacă pot să mă uit la mai mult de zeci de ani, - direcţia corectă e direcţia europeană", a explicat Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a reluat de mai multe ori, inclusiv într-un discurs susţinut la Congresul Partidului Popular European (PPE), teoria privind necesitatea constituirii "Statelor Unite ale Europei", ca soluţie la provocările cu care Europa se confruntă în plan intern şi extern.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ