Ponta: Zece comercianţi au crescut preţul pâinii, în ciuda reducerii TVA

| 04 sep, 2013

Marile lanţuri de magazine au diminuat preţul pâinii cu 15%, în urma reducerii TVA pentru acest produs, dar există şi zece comercianţi care au majorat preţul, a anunţat astăzi premierul Victor Ponta, la începutul şedinţei de Guvern.

"Am făcut o primă verificare referitoare la aplicarea TVA scăzută la pâine, începând cu 1 septembrie. Sunt veşti bune şi veşti proaste: adică 75-80% dintre producători - şi vreau să mulţumesc în special marilor retaileri, lanţurilor de magazine mari - au aplicat scăderea preţului pâinii cu un procent de aproximativ 15%. Adică atât cât a scăzut şi TVA, ceea ce este un semn extraordinar de bun. Avem însă şi zece situaţii în care preţul pâinii a crescut. Dacă tot am scăzut TVA, sunt zece comercianţi - poate domnul ministru Constantin, sper să nu fie nicio problemă, o să şi precizeze de unde sunt cei zece - care au profitat de ocazie să mai mărească preţul la pâine. În general, cei foarte mici nu au schimbat cu nimic, nici în sus, nici în jos", a spus prim-ministrul, citat de Agerpres.

Victor Ponta a anunţat că, în contextul în care se va înregistra şi o diminuare a evaziunii fiscale, strategia Guvernului de a diminua taxele va fi menţinută.

"Mesajul principal este unul extrem de pozitiv. Dacă reuşim această strategie de a arăta că scăzând taxe, cum e TVA, avem o scădere şi a preţurilor, iar ulterior şi o scădere a evaziunii fiscale, înseamnă că una dintre strategiile importante ale Guvernului dă roade şi trebuie să ne ţinem de ea în continuare", a explicat Ponta.

El a mai precizat că este posibil ca, în cursul zilei, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, să susţină o conferinţă de presă pe această temă.

Pâinea şi specialităţile din panificaţie fără umplutură au TVA de 9% începând cu 1 septembrie, potrivit unui Ordin comun al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi al Ministerului Finanţelor Publice, publicat în data de 28 august în Monitorul Oficial.

Pe 2 septembrie, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase - ROMPAN, Aurel Popescu, a declarat că piaţa a reacţionat destul de bine după numai două zile de la reducerea TVA la 9% la pâine şi la produsele de panificaţie, în unele zone din ţară preţul acestora înregistrând reduceri şi cu 25 de procente.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ