Poziția financiară internațională a României s-a înrăutățit cu 50% în 2018

| 13 feb, 15:01

Deficitul de cont curent ceea ce reprezintă poziția României pe piețele internaționale, intrări-ieșiri de bunuri, servicii, fluxuri financiare, s-a înrăutățit anul trecut, de la 5,97 miliarde euro în 2017 la 9,41 miliarde euro.

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 9,41 miliarde euro anul trecut, cu 3,45 miliarde euro mai mare faţă de anul anterior, potrivit datelor de miercuri ale Băncii Naţionale a României (BNR).

În 2017, deficitul contului curent a fost de 5,97 miliarde de euro, în creştere faţă de 2016, când a fost 3,5 miliarde euro, arată datele BNR.

Marți invitat la Senat, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a explicat importanța deficitului de cont curent și comercial. Deficitele mari se traduc, pe de o parte, pe dobânzi mari pe piața interbancară și, pe de altă parte, în dobânzi mari la titlurile plasate de România pentru serviciul datoriei publice. „Sunt trei lucruri care puteți să le faceți: inflație mică, deficite mici, de la 2,5% din PIB la 1% și reducerea deficitului extern. Dacă deficitul bugetar poate fi micșorat de către Parlament („sunteți cu bugetul în față”, le-a spus Isărescu), micșorarea celui extern este de durată, căci privește exporturile - importurile, etc. ”Nu veți putea duce dobânda ROBOR în jos fără condițiile menționate”, a spus guvernatorul.

Contul curent al balanţei de plăţi include sumele încasate şi cele plătite de România în relaţiile comerciale cu celelalte state. Principala componentă care contribuie la contul curent al balanţei de plăţi este comerţul exterior, puternic deficitar în cazul României.

Deficitul comercial al României a avansat cu 16,8% anul trecut, faţă de anul anterior, până la 15,1 miliarde euro, arată datele publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Potrivit datelor BNR, balanţa bunurilor a consemnat, în 2018, un deficit de 14,81 miliarde euro, în creştere cu 2,628 miliarde euro faţă de anul anterior.

Balanţa veniturilor primare, care include mai ales dividendele repatriate de investitorii străini şi cele încasate de investitorii români din străinătate, a înregistrat un deficit de 4,96 miliarde euro în 2018, mai mare cu 322 milioane euro decât cel înregistrat în anul anterior.

Investiţiile directe ale nerezidenţilore în România au însumat, anul trecut, 4,936 miliarde euro (comparativ cu 4,797 miliarde euro în perioada ianuarie - decembrie 2017), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 4,042 miliiarde euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 894 milioane euro.

Sursa: Digi24.ro, Agerpres.ro

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ