PPDD a inceput drumul spre dezintegrare

| 26 iun, 2013

Ceea ce nu a reuşit să facă PPDD este să dezvolte o platformă comună şi, de ce nu, ideologică la care membrii săi să adere şi pentru care parlamentarii săi să se lupte.

Se pot spune multe despre PPDD. Se poate spune că este un partid surpriză. Se poate spune de asemenea că este un partid populist. Putem merge mai departe şi putem spune că în iarna anului 2012 PPDD a reuşit să intre în Parlament capitalizând pe voturile antisistem exprimate predominant de audienţa OTV-ului. Ceea ce nu putem spune despre PPDD este faptul că ar fi un partid unit în jurul unor interese clar exprimate printr-un program politic bine conturat.

Sincopele în comunicarea partidului, dar şi în comportamentul acestuia în parlamentul României au făcut ca PPDD să devină un partid balama, care prezintă o gravă hemoragie de membri şi parlamentari. De la începutul mandatului PPDD a reuşit contraperformanţa de a îndepărta sistematic membri, organizaţii şi parlamentari deopotrivă, atrăgându-şi în acelaşi timp denumirea de partid SRL.

Problemele care au dus la destructurarea PPDD-ului ţin eminamente de plasarea forţelor în interiorul partidului. Un partid atât de mic şi tânăr care a coagulat în jurul „entertainerului” Dan Diaconescu multe interese de moment a reuşit să nutrească în interiorul său foarte multe facţiuni, fiecare dintre acestea plasându-se pe drumuri diferite din punct de vedere politic.

Ceea ce nu a reuşit să facă PPDD este să dezvolte o platformă comună şi, de ce nu, ideologică la care membrii săi să adere şi pentru care parlamentarii săi să se lupte. PPDD nu a prezentat obiective realizabile şi, rapid, parlamentarii săi şi-au dat seama de efemeritatea proiectului politic în care au intrat din nu contează ce interese sau promisiuni. În consecinţă, fiecare mini-facţiune din interiorul PPDD, fără să fie înarmată cu experienţă politică a pornit în căutarea unui interes pe lângă partidele care formează coaliţia de guvernare.

Este destul de limpede faptul că problema hemoragiei de parlamentari ai PPDD din prima sesiune a legislativului prezent este creată de stilul defectuos al conducerii partidului. PPDD a rămas un partid închis cu o conducere fixă, numită fără a trece prin ciurul alegerilor democratice şi fără o susţinere reală din partea activului partidului. Acest aspect, plus faptul că parlamentarii PPDD-işti nu au avut niciodată respectul conducerii partidului, i-a determinat pe mulţi dintre aceştia să părăsească grupurile parlamentare din Cameră şi din Senat.

Ceea ce este cu adevărat interesant este faptul că PPDD a intrat cu aproximativ 14% în parlament. De la 68 de parlamentari cât avea PPDD în decembrie anul trecut, anul acesta, la sfârşitul sesiunii parlamentare PPDD mai are doar 50 de deputaţi şi senatori. Adevărul este că PPDD a reprezentat un depozitar pentru migratori politici de carieră cum este Tudor Ciuhodaru sau Liniana Mincă, dar şi pentru foarte mulţi neiniţiaţi politic, care nu au încăput pe listele partidelor mai mari.

De la 14%, PPDD în sondajele de astăzi a scăzut sub 8%, iar în Parlament, factual are aproximativ 8% din mandate în cadrul grupurilor sale reunite. Ambele aceste cifre sunt în continuă scădere.

Dacă ne întrebăm ce va face PPDD în următoarele sesiuni parlamentare, probabil răspunsul simplu ar fi că se va strădui să supraviețuiască. În prezent PPDD nu este un partid luat în serios de partenerii săi de pe scena politică. PPDD este folosit recurent la iniţierea moţiunilor simple din raţiuni de aritmetică parlamentară dar poziţia partidului pe probleme de interes general şi public nu se vede şi nu se aude. Nu este vorba de un embargou mediatic, dar pur şi simplu nu există interes din partea nimănui pentru punctele de vedere exprimate de partidul lui Dan Diaconescu pentru că aceste puncte de vedere nu reflectă o poziţie coerentă şi serioasă ci o poziţie reactivă care nu are repercusiuni pe viitor.

Voturile primite de reprezentanţii PPDD la alegerile din 9 decembrie sunt risipite. Un subiect foarte interesant de analiză este cine le poate cuprinde în sfera sa de influenţă şi aici mă refer evident la partidele mari. În contextul apropierii euro - parlamentarelor de anul viitor, PPDD va trece peste un test foarte important: va avea ocazia să îşi măsoare nucleul dur de susţinători. Poate din această cauză conducerea partidului a anunţat că vrea, într-un final să reconcilieze lucrurile în partid şi să reorganizeze administrativ partidul în aşa fel încât numărul celor nemulţumiţi să nu crească şi plecările succesive din PPDD să ajungă la un stop.

În absenţa unei strategii şi a unui program comun realizabil şi diferit de faimoasele 100 de puncte cu care PPDD s-a prezentat în alegeri, Partidul Poporului Dan Diaconescu va rămâne un partid de formă în Parlamentul României şi este foarte probabilă posibilitatea dezintegrării rapide a acestuia până la jumătatea legislaturii curente.

Tag-uri: Dan Diaconescu, OTV, PPDD
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
26 iun, 2013
QUASIMODO
DDT-PPDD
Cit de prost sa fii incit sa crezi ca o adunatura de smecherasi,semi-docti,pseudo-ziaristi,fufe ratate(sau inca active),indivizi frustrati,tipi dubiosi si penali,santajisti si pedofili,etc.-condusa de un caracalean stirb si cu discurs aiuristic(nici nationalist sadea,nici coerent,nici logic-doar o vorbaraie lalaita si jenanta ptr. un om normal)-aceasta turma,deci,s-a vrut a deveni"marele partid al poporului"(da-daca vorbim despre poporul de prosti si analfabeti ce-l venerau pe limbricul de Oltenia)?!
Acum se vede cit de cinstiti au fost candidatii acestui partid de kkt-tocmai cei care urlau impotriva ciocoilor si tuturor politicienilor din RO au devenit azi cei mai jegosi politicieni,lasindu-se cumparati la kil(sau cap de vita)tocmai de catre cei pe care-i injurau acum citeva luni!
Partidul asta de panarame trebuia sa se numeasca"partidul curvelor poporului"-mi se pare c-ar fi fost mai cinstit fata de idiotii pe care i-au pacalit!
26 iun, 2013
Pișta
precizare
Tipic nivelului abisal la care a decăzut discursul politic în Romania, i se reproșează USL procentele cu care a câștigat alegerile, fără a i se reproșa însă PDL amploarea înfrângerii. Eu cred că lor, celor din PDL li se poate reproșa inclusiv această fantoșă politică a PP-DD
26 iun, 2013
pensionar
Niciodata nu a fost partid a fost o televiziune cu oportunisti care abia asteptau ca cei slab de ingeri sa le voteze.Cum au ajuns in parlamentar nu mai auzim de -NOI CIOCOI ETC- platforma lor de partid.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ