PPDD se dezintegrează şi îl lasă pe Dan Diaconescu fără vehicul electoral pentru prezidenţiale

| 22 mai, 2013

Plecările în masă din formaţiunea lui Dan Diaconescu sunt întemeiate tocmai pe lipsa oricăror elemente programatice, pe abordarea haotică din perspectiva unui partid de opoziţie şi pe lipsa unor direcţii consecvente în plan politic.

Patru deputaţi PPDD şi-au anunţat, în plenul Camerei, demisia din partid, urmând să activeze ca independenţi. Cei patru parlamentari care au părăsit marţi formațiunea lui Dan Diaconescu sunt Viorel Blajuţ (Iaşi), Ion Scheau (Arad), Ovidiu-Ioan Dumitru (Bucureşti), Mihai Aurelian (diaspora). Celor patru li s-a alăturat al cincilea parlamentar demisionar din PPDD, Marian Cristinel.

Permanentizarea exodului de parlamentari din rândul PPDD este în primul rând o expresie a modului artificial în care a luat fiinţă acest partid. Plecările în masă din formaţiunea lui Dan Diaconescu sunt întemeiate tocmai pe lipsa oricăror elemente programatice, pe abordarea haotică din perspectiva unui partid de opoziţie şi pe lipsa unor direcţii consecvente în plan politic. În acest peisaj de incertitudine şi nesiguranţă, plecările din PPDD sunt fără dar şi poate justificate.

În cele şase luni de opoziţie, PPDD s-a remarcat exclusiv printr-o serie de moţiuni pe care le-au iniţiat şi depus alături de PDL, adică împreună cu acel partid pe care Dan Diaconescu îl identificase drept principalul duşman al poporului. De aici şi nemulţumirea acelor parlamentari PPDD care nu acceptă să pactizeze cu tabăra democrat-liberală şi caută variante alternative de a-şi duce la capăt mandatul în Legislativ.

În acest ritm, principalul efect pe care îl vor genera plecările din PPDD va fi acela al dispariţiei lui Dan Diaconescu de pe lista prezidenţiabililor, ceea ce va spori incertitudinile pentru anul 2014. Fără a avea susţinerea unui partid, a unor filiale puternice în teritoriu şi a parlamentarilor care se împuţinează de la o zi la alta, Dan Diaconescu pierde din start orice şansă pentru un scor bun la prezidenţiale şi se va îndrepta cel mai probabil către soluţia negocierii unei susţineri pentru un alt candidat.

La o analiza de ansamblu, oferta partidelor pentru prezidenţialele din 2014 pare la acest moment extrem de subţire. Dacă până acum câteva luni erau oficial în cursă trei candidaţi – Crin Antonescu, Dan Diaconescu şi Mihai Răzvan Ungureanu – situaţia este acum diferită, în lumina ultimelor evenimente. Astfel, poziţia lui Crin Antonescu de candidat oficial al USL este serios şubrezită, în condiţiile în care nu pare dispus să înfrâneze reacţii de tipul Sorin Roşca Stănescu sau alte voci critice din PNL, ceea ce a dus la suspendarea protocolului. În cazul lui Dan Diaconescu, candidatura este pusă practic sub semnul întrebării, pe fondul disoluţiei PPDD, în timp ce dinamica unificării dreptei, haosul din PDL şi mişcările de forţe care se produc prin generarea Partidului Popular tind să invalideze ambiţiile lui Mihai Răzvan Ungureanu de a beneficia de o susţinerea comună din zona formaţiunilor de dreapta.

În consecinţă, competiţia pentru prezidenţiale se anunţă a fi una deschisă, cu numeroase schimbări de situaţie şi cu posibili candidaţi-surpriză, care ar putea da peste cap planurile celor care se consideră dinainte învingători.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ