PPDD – sursă pentru o nouă majoritate parlamentară

| 04 oct, 2013

Într-o nouă configurație a unei majorități în legislativ, toate partidele se vor îndrepta către partidul mai puternic și care le poate ajuta să își pună în valoare proiectele. PPDD are tocmai acest rol în noua sa calitate, de partid balama pentru orice viitoare majoritate.

În ultimul timp se tot vorbește în spațiul politic românesc despre migrația unor parlamentari de la un partid la altul, dar și despre o nouă majoritate care s-ar putea contura în Parlament. Însă, până acum majoritatea existentă în legislativ s-a dovedit funcțională în momentele esențiale.

După cum arată distribuția locurilor în Parlament, PPDD va fi partidul care va înclina balanța într-o parte sau alta. Cu un număr de 28 reprezentanți la Camera Deputaților și 18 la Senat, oamenii lui Diaconescu reprezintă piesa finală din orice viitoare majoritate.

La ora actuală, cel mai mare grup din Parlamentul României este PSD, care la Camera Deputaților are 162 de membri, iar la Senat 66. Așadar, social-democrații vor reprezenta unul dintre principalii poli în jurul căruia se va putea forma o nouă majoritate. Deschiderea acestora către dialog cu opoziția și ascultarea propunerilor acestora a făcut ca imaginea PSD-ului să fie una mai bună decât a PNL-ului, care a abordat o atitudine mai arogantă, de superioritate față de partidele din opoziție.

O nouă majoritate ar însemna o ieșire de la guvernare a PNL-ului. Dar, pentru PNL aceasta ar duce la o nouă perioadă lungă de timp în opoziție, deoarece liberalii nu au fost niciodată motorul unei majorități parlamentare. Și între 2005 – 2007, majoritatea era creată în jurul PDL-ului, iar acum participă la o guvernare în care PSD-ul este principala putere. Și numărul de reprezentanți, 100 la Camera Deputaților și 50 la Senat, este unul net inferior celui al PSD-ului. Pentru a putea forma o alianță, liberalii vor trebui să reducă întâi diferența față de social-democrați, iar abia apoi să se gândească la crearea unei noi majorități.

Într-o nouă configurație a unei majorități în legislativ, toate partidele se vor îndrepta către partidul mai puternic și care le poate ajuta să își pună în valoare proiectele. PPDD are tocmai acest rol în noua sa calitate, de partid balama pentru orice viitoare majoritate. Aceștia deja au arătat în ce direcție vor merge prin parlamentarii care au părăsit partidul până în acest moment.

Cea mai probabilă majoritate va fi una în care să fie prezente minoritățile, aici incluzând și UDMR-ul, care împreună cu PSD-ul ar avea 48% la Camera Deputaților și 43% la Senat. Aici intervine PPDD-ul, care prin numărul de membri pe care ii are în Parlament poate asigura procentajul de peste 50 de care ar fi nevoie.

PNL-ul a încercat să contracareze o asemenea posibilitate prin atragerea de membri din toate părțile, de la toate formațiunile din opoziție. Liberalii, însă, se văd într-o situație delicată pentru că, oricât de mulți parlamentari au încercat ei să atragă, tot nu au reușit să facă o contrapondere serioasă PSD-ului.

Conducerea PNL-ului este conștientă de faptul că, dacă vor ieși de la guvernare, nu vor putea să formeze o majoritate decât prin concesii foarte mari celorlalte formațiuni cu care ar negocia. Deocamdată liberalii nu inspiră încredere eventualilor parteneri și de aceea mulți îi vor evita.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ