Președintele Iohannis cere reexaminarea prorogării termenului de intrare în vigoare a legii insolvenței persoanelor fizice

| 31 oct, 12:29

Președintele Klaus Iohannis a transmis luni Parlamentului spre reexaminare legea care prevede prorogarea termenului de intrare în vigoare a legii privind procedura insolvenței persoanelor fizice până la data de 31 octombrie 2016.

Guvernul susținea prorogarea acestui termen până la data de 31 decembrie, însă Parlamentul a stabilit data de 31 octombrie.

"Termenul de intrare în vigoare a unei legi trebuie astfel stabilit încât să permită tuturor autorităților publice și/sau instituțiilor publice să-și exercite atribuțiile constituționale și legale referitoare atât la respectarea procedurilor de adoptare, promulgare, publicare, cât și la stabilirea măsurilor ce decurg din aplicarea legii respective. Or, devansarea termenului de intrare în vigoare a Legii nr. 151/2015, chiar și cu două luni, poate afecta procesul de asigurare a măsurilor concrete privind alocarea resurselor umane și bugetare necesare pentru organizarea și funcționarea comisiilor avute în vedere de Legea nr. 151/2015, cât și a completelor de judecată", a explicat șeful statului în cererea de reexaminare transmisă președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

Potrivit președintelui Iohannis, "în lipsa cadrului funcțional și organizatoric adecvat", intrarea în vigoare a dispozițiilor Legii 151/2015 la data de 31 octombrie este de natură să facă inaplicabilă atât procedura administrativă de insolvență pe bază de plan de rambursare, cât și procedura simplificată de insolvență.

"Intrarea în vigoare a dispozițiilor ce reglementează procedura judiciară de insolvență prin lichidare de active are, de asemenea, impact și asupra activității de înfăptuire a justiției, impunând suplimentarea prealabilă și semnificativă a personalului instanțelor de judecată. Acesta este un proces complex, ce se desfășoară, de regulă, potrivit unui calendar, a cărui devansare poate impieta asupra aplicării legii. În acest sens, considerăm că în analiza deciziei de intrare în vigoare a Legii nr. 151/2015 ar trebui consultat Consiliul Superior al Magistraturii, în conformitate cu prevederile Legii nr. 317/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare", a adăugat șeful statului.

În acest context, președintele Iohannis solicită reexaminarea Legii privind aprobarea OUG nr. 61/2015 pentru prorogarea termenului de intrare în vigoare a Legii nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice.

Camera Deputaților a aprobat pe 4 octombrie această lege.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ