Președintele Iohannis, la reuniunea Consiliului European; pe agendă - apărarea, securitatea, migrația și Brexit-ul

| 14 dec, 14:00

Președintele Klaus Iohannis va participa joi și vineri la reuniunea Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale, remis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, pe agenda reuniunii se vor afla subiecte privind domeniul apărării și securității, dimensiunea socială a Uniunii Europene, educația și cultura, respectiv politica UE în domeniul migrației. Totodată, vor avea loc discuții referitoare la procesul de retragere a Marii Britanii din UE.

În marja Consiliului European, șeful statului va participa la Summitul Euro+, la care vor lua parte și statele membre UE non-euro.

În ceea ce privește domeniul securității și apărării, în cadrul reuniunii va fi lansat formal instrumentul de Cooperare Structurată Permanentă (PESCO).

Președintele Iohannis va reitera angajamentul țării noastre de a participa la operaționalizarea PESCO, subliniind faptul că implementarea acestui instrument ar trebui să conducă la o dezvoltare mai eficientă a capabilităților militare, inclusiv prin evitarea duplicării cu NATO, precum și la creșterea coeziunii între statele membre UE.

De asemenea, șeful statului se va pronunța pentru aprofundarea și extinderea cooperării UE-NATO, atât prin implementarea Declarației de la Varșovia, cât și prin adoptarea de noi măsuri în zona mobilității militare și a combaterii terorismului, se precizează în comunicat.

Referitor la dimensiunea socială a Uniunii Europene, președintele Iohannis va susține consolidarea acesteia ca rezultat al unui efort comun al statelor membre UE și va sublinia necesitatea utilizării tuturor instrumentelor disponibile pentru obținerea unui echilibru în domeniul social, punctând că mobilitatea lucrătorilor este un element de bază în acest proces, se arată în comunicat.

În domeniul educației și culturii, șeful statului va arăta că, prin intermediul unor inițiative specifice, statele membre UE pot coopera mai strâns pentru a transmite tinerilor valorile europene și a le conferi instrumentele necesare pentru îmbunătățirea competențelor lingvistice și digitale și pentru accesul mai facil la piața muncii. Totodată, Iohannis se va referi la importanța dezvoltării industriilor culturale și creative, al căror potențial ar trebui să fie mai bine valorizat, mai ales în contextul evoluțiilor digitale.

Potrivit comunicatului, discuțiile liderilor UE cu privire la domeniul politicii de migrație se vor concentra pe prezentarea stadiului actual al gestionării acestui fenomen, pe necesitatea implementării unui instrument financiar dedicat stopării migrației ilegale și identificarea unei soluții în ceea ce privește reforma sistemului Dublin.

În acest context, președintele României va susține continuarea cooperării UE cu partenerii externi și țările terțe ca factori-cheie în abordarea cauzelor profunde ale migrației. Cu referire la instrumentul financiar destinat stopării migrației ilegale, șeful statului va evidenția necesitatea unei analize aprofundate în acest sens la nivelul UE, mai ales în contextul negocierilor pentru viitorul buget multianual al Uniunii.

Summitul Euro în format extins va prilejui discuții ale liderilor europeni asupra procesului de consolidare a Uniunii Economice și Monetare.

Klaus Iohannis va reliefa necesitatea avansării în acest proces printr-o abordare incluzivă și consensuală a statelor membre în implementarea oricărei noi inițiative în acest sens. De asemenea, el va reitera angajamentul României de a adera la zona euro, atunci când toate condițiile vor fi îndeplinite.

La reuniunea Consiliului European în format UE 27 care va avea loc vineri va fi evaluat stadiul progreselor înregistrate în cadrul negocierilor privind Brexit-ul, pentru a determina dacă acestea sunt suficiente în cele trei domenii specifice: drepturile cetățenilor, frontiera cu Irlanda și decontul financiar.

Șefii de stat și guvern din statele membre vor decide dacă se va trece la cea de-a doua fază a negocierilor, cea privind viitoarele relații dintre UE și Marea Britanie. Evaluarea va avea la bază raportul comun agreat de negociatorii UE și ai Marii Britanii la 8 decembrie și recomandarea Comisiei Europene cu privire la atingerea progresului suficient în negocieri, se mai arată în comunicat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ