Preluarea Dosarului Mircea Băsescu la Bucureşti – un pas riscant pentru credibilitatea DNA

| 18 iun, 2014

La nici o săptămână după ce Mircea Băsescu a fost audiat de către procurorii DNA Constanţa în dosarul privind presupusa sa şantajare de către membrii familiei lui Bercea Mondialul, cazul a fost mutat marţi la Bucureşti ridicând astfel semne de întrebare cu privire la modul în care va fi administrată speţa.

Decizia procurorilor DNA survine în contextul în care avocaţii familiei lui Sandu Anghel, numele real al lui Bercea Mondial, au depus, la rândul lor, plângeri, pe numele fratelui preşedintelui, pe care îl acuză de şantaj. Ginerele lui Bercea Mondial, acuzat că l-ar fi şantajat pe Mircea Băsescu, căruia i-ar fi cerut 280.000 de euro ameninţându-l că va face publice informaţii compromiţătoare, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, la sfârşitul lunii mai, de Tribunalul Constanţa. Acesta a fost prins în flagrant, la sfârșitul lunii mai, în timp ce primea de la fratele președintelui 10.000 de euro, într-o acțiune a DNA Constanța.

Potrivit unor surse judiciare, odată cu reținerea, pentru șantaj, a ginerelui lui Bercea Mondial, au apărut noi probe în acest caz, care au dus la redeschiderea dosarului în care fiul lui Bercea Mondial, Florin Anghel, a fost denunțat de Mircea Băsescu pentru trafic de influență și șantaj. Ulterior dosarul a fost trimis de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa la DNA Constanţa. Depunerea de către avocatul familiei lui Florin Anghel a unor noi probe la dosar ce conţin înregistrări video şi audio îl încrimează pe fratele preşedintelui Traian Băsescu. Conform familiei interlopului, din înregistrări reiese că Mircea Băsescu garantează că poate obţine eliberarea din închisoare a lui Bercea Mondial în schimbul a 600.000 de euro.

Transferarea la Bucureşti a dosarului în care Mircea Băsescu este cel puţin ciudată în contextul în care flagrantul s-a desfăşurat în Constanţa iar dosarul a fost alcătuit şi s-a derulat în acest oraş. Schimbarea locului în care dosarul va fi analizat şi judecat reprezintă o mutare suspectă. În acest context este necesar ca autorităţile judiciare să vină cu lămuriri pentru a explica din punct de vedere legal motivele pentru care dosarul a fost mutat la Bucureşti. Lipsa motivaţiei pentru schimbările aduse poate pune sub semnul întrebării credibilitatea procurorilor.

Totodată, în acest moment devine cu atât mai important ca DNA să ofere lămuriri cu privire la înregistrările video şi audio care îl implică în acest dosar inclusiv pe Traian Băsescu. Tergiversarea dosarului şi lipsa de transparenţă a DNA va avea ca rezultat agravarea suspiciunilor legate de implicarea șefului statului în dosar și va duce la decredibilizarea actului de justiţie. În aceste condiții, este nevoie ca procurorii să arate deschidere pentru anchetarea tuturor pistelor posibile, cu atât mai mult cu cât noile probe din dosar crează suspiciunea că Mircea Băsescu că ar fi încercat să influenţeze derularea unui proces. Altfel spus, acest caz, pune sub semnul întrebării corectitudinea cu care se desfăşoară actul de justiție.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ