Premieră în România: O bancă pierde definitiv un proces colectiv şi este obligată să scadă ratele

| 20 oct, 18:32

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat dreptate unor clienţi ai BCR pentru prima oară într-un proces colectiv cu instituţia de credit. Prin urmare, 207 români vor avea rate mai mici la bănci, decizia instanţei fiind definitivă şi irevocabilă.

Judecătorii au decis că dobanda de referinţă variabilă (DRV) a BCR este abuzivă, întrucât permite băncii să o modifice unilateral, astfel că a dispus modificarea acesteia.

"Constată caracterul abuziv al clauzei privind dobânda de referinţă variabilă. Constată nulitatea absolută parţială a clauzei privind dobânda, în partea privind dobânda de referinţă variabilă, precum şi orice altă clauză care permite B.C.R. S.A. modificarea unilaterală a cuantumului dobânzii. Obligă pe pârâta B.C.R. S.A. să modifice contractele încheiate cu reclamanţii ca urmare a constatării nulităţii absolute parţiale a clauzei privind dobânda, precum şi să emită noi grafice de rambursare în urma acestei modificări", se arată în decizia de astăzi a instanţei.

Totodată, ÎCCJ constată "caracterul abuziv şi nulitatea absolută a clauzei 8.4 din Condiţiile generale de creditare, precum şi a oricărei clauze care permite B.C.R. S.A. declararea scadenţei anticipate a creditului dacă valoarea garanţiilor constituite de consumator scade sub valoarea creditului rămas de plată. În consecinţă, decide eliminarea acestei clauze din Condiţiile generale de creditare. Menţine celelalte dispoziţii ale deciziei atacate".

Avocatul Gheorghe Piperea a reacţionat pe pagina sa de Facebook cu privire la decizia instanţei: "Am înfrint BCR în primul dosar colectiv privitor la clauzele abuzive. Irevocabil. Azi se fac fix 5 ani fără 5 zile de la demararea acestui dosar. Toată apa din Amazon nu va fi suficientă pentru a stinge văpaia care urmează", a scris avocatul  pe pagina sa de Facebook.

Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este cel mai important grup financiar din România, cu active de 14,4 miliarde euro.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ