PREMIERĂ MONDIALĂ! A fost inaugurată prima pistă solară de biciclete

| 12 noi, 2014

Prima pistă solară de biciclete din lume a fost prezentată miercuri în Olanda, acest proiect revoluţionar urmând să permită în viitor, potrivit realizatorilor săi, încărcarea bicicletelor şi vehiculelor electrice pe întreaga reţea rutieră olandeză, care cuprinde 140.000 de kilometri şi 5.000 de kilometri de piste pentru biciclete, relatează AFP.

Numită 'SolaRoad', pista pentru biciclete a fost realizată pe 70 m la nord de Amsterdam, din mai multe module din beton de 2,5m x 3,5 m, acoperite cu panouri solare. Acestea au fost acoperite cu material antiderapant pentru evitarea accidentelor. 

Bicicletele şi vehiculele electrice vor putea în viitor să îşi încarce bateriile de pe drum sau de pe pista de biciclete, fără să aibă nevoie de fir sau priză electrică, a explicat Stefen De Wit, om de ştiinţă care a participat la proiect. În 16 zile, pista a produs 140 kw/h, echivalentul consumului a 140 de cicluri ale unei maşini spălat, a declarat purtătorul de cuvânt al realizatorilor proiectului, Jennemieke van Dieren. 

Electricitatea produsă este deocamdată introdusă în reţeaua electrică, însă ar putea fi folosită în viitor şi la iluminarea drumurilor publice. 

Proiectul a costat până acum circa 3 milioane de euro, investiţi îndeosebi în cercetare şi dezvoltare, afirmă autorii proiectului SolaRoad, fără să precizeze preţul pe kilometru. 

La inaugurarea pistei, ministrul olandez al economiei, Henk Kamp, a parcurs pe bicicletă cei 70 m ai pistei aflate pe un drum pe care trec circa 2.000 de ciclişti pe zi. 'Olanda are proiecte ambiţioase în domeniul energiilor regenerabile. Această inovaţie este un astfel de proiect', a spus ministrul. 

Olanda, ţară cu aproape 17 milioane de locuitori în care bicicleta este extrem de populară, speră să tripleze nivelul energiilor regenerabile din consumul său de electricitate până în 2020 şi să fie 'neutră din punct de vedere energetic' până în 2050, afirmă Henk Kamp. 

SolaRoad va fi testat doi ani, iar scopul proiectului este realizarea în cinci ani a unei piste solare viabile din punct de vedere comercial, în contextul în care creşte numărul maşinilor şi al bicicletelor electrice.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
12 noi, 2014
miha
INFORMATII
OFERTA ATRACTIVA DE JOB-LUCRAND DOAR 3 ORE PE ZI DE LA CALCULATORUL TAU DE ACASA CONECTAT LA INTERNET POTI CASTIGA CEL PUTIN 300 DOLAARI PE LUNA.OFERTA ESTE VALABILA PENTRU TOATE ZONELE TARII.PENTRU MAI MULTE DETALII TRIMITE”INFO” LA ADRESA [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ