Premierul Franţei sărbătoreşte Căderea Bastiliei în România

| 12 iul, 2013

Vizita premierului francez Jean-Marc Ayrault are neîndoielnic profunde conotaţii diplomatice, relaţiile bilaterale dintre cele două ţări îmbunătățindu-se în mod vizibil în ultima perioadă. Franţa este primul stat important vizitat de noul premier român după instalarea la Palatul Victoria.

Victor Ponta a reuşit acum câteva luni la Paris să stârnească interesul francezilor vizavi de potenţialul economic al României. Șeful Executivului de la Bucureşti și-a arătat deschiderea pentru consolidarea relaţiilor economice. Infrastructura, energia şi agricultura sunt domeniile care ar putea beneficia pe viitor de capital francez.

Premierul Jean-Marc Ayrault întoarce vizita lui Victor Ponta, fiind feedback-ul care confirmă că strategia primului ministru român începe să dea roade. Acuzat că urmăreşte doar propria imagine prin deplasările în străinătate, Ponta le răspunde cârcotașilor din politică şi din presă prin fapte concrete.

Investiţiile venite din Hexagon în ţara noastră au ca reper central uzina Dacia de lângă Piteşti a gigantului Renault Groupe. Producătorul auto a investit peste două miliarde de euro începând cu anul 1999 când a intrat pe piaţa românească. O schimbare majoră a avut loc în 2004 odată cu lansarea modelului Logan ce s-a dovedit a fi de un real succes pe o piaţă puternic concurenţială şi extrem de dinamică. Rezultatele grupului francez s-au resimţit şi în bugetul de stat, Renault contribuind în ultimii ani la PIB-ul României cu un procent de peste 3%. Îmbucurător pentru București este că producătorul auto are în plan o nouă infuzie de capital prin retehnologizarea uzinei de la Mioveni. Cei doi şefi de cabinet vor marca momentul prin prezenţa la Centrul tehnic Dacia – Renault din Titu.

Într-un clasament al investiţiilor străine Franţa ocupă poziţia a patra după Olanda, Austria şi Germania. De asemenea, Franţa este al treilea partener comercial al României, schimburile dintre cele două ţări atingând în 2012 6,2 miliarde de euro, în creştere cu 3% faţă de 2011. În țara noastră sunt înregistrate 3.500 de firme cu capital francez. Un alt nume important care activează în industria autohtonă şi care şi-a anunţat deja extinderea capacităţii de producţie este Michelin. Compania din Hexagon deţine în prezent în România trei fabrici şi o reţea comercială. Tot în industrie, francezii au dezvoltat producţia de materiale de construcţii prin Saint Gobain şi Lafarge. Aceştia din urmă fiind recunoscuţi pentru calitatea materialelor furnizate la construcţia autostrăzii A2. Alte sectoare de succes pentru oameni de afaceri francezi sunt distribuţia, cu binecunoscutele hipermarketuri - Carrefour, Cora, Auchan, sectorul bancar - BRD, Groupama, Credit Agrico, IT - Orange, Alcatel, şi nu în ultimul rând energia şi mediul - GDF Suez şi Veolia. Fără îndoială vizita lui Jean-Marc Ayrault va da un semnal pozitiv companiilor franceze care doresc să-şi plaseze capitalul într-un climat de stabilitate şi predicibilitate, dar şi unde găsesc o forţă de muncă plătită ieftin. Potrivit publicaţiei Le Figaro, investitorii nu vor ocoli domeniul agricol, unde România stă bine la calitatea pământului, are preţuri rezonabile şi, în plus, sunt oportunităţi pentru atragerea de fonduri UE. Un potențial îl reprezintă și infrastructura, slab dezvoltată - pentru construcţia tronsonului de autostrada Piteşti - Craiova şi-au arătat încă de pe acum interesul Egis Project şi Vinci.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ