Premierul grec cere sancţiuni împotriva ţărilor UE care nu preiau migranţi

| 03 mar, 21:31

Premierul grec, Alexis Tsipras, a acuzat joi de 'provocare' statele Uniunii Europene ce refuză să preia migranţi şi a cerut instituirea de sancţiuni împotriva acestor ţări, transmite agenţia EFE.

'Sperăm să se recunoască faptul că Grecia nu îşi poate asuma singură povara (refugiaţilor). Tratatul de la Lisabona prevede împărţirea solidară a sarcinilor. Noi ne îndeplinim angajamentele şi aşteptăm sancţiuni împotriva celor care nu o fac', a spus Tsipras în timpul unei conferinţe de presă comună cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. 

'Vom face tot ce putem pentru a se respecta acordul Schengen şi convenţia de la Geneva (privind refugiaţii). Nu vom întoarce pe nimeni de pe mare, punând în pericol viaţa copiilor', a adăugat şeful executivului grec. 

Primirea refugiaţilor 'face parte din cultura noastră, alte ţări au altă cultură', a explicat Tsipras înainte de a acuza de 'provocare' astfel de ţări care au rezerve faţă de sistemul de împărţire a migranţilor între statele UE prin cote obligatorii. 

'Nicio ţară nu trebuie să devină un depozit de suflete. Vom accepta şederea permanentă doar a unui număr de migranţi ce corespunde ponderii populaţiei noastre' în UE, a mai spus şeful guvernului grec. 

Anul trecut circa un milion de migranţi au ajuns în Grecia, venind mai ales din Orientul Mijlociu, iar în primele luni ale acestui an numărul lor a depăşit 100.000. Ei pornesc de pe coasta turcă a Mării Egee folosind de regulă bărci pneumatice şi debarcă în insulele greceşti. De acolo sunt transportaţi organizat de autorităţile greceşti cu feriboturile până în portul Pireu, de unde pleacă mai departe spre vestul Europei pe ruta balcanică, traversând Macedonia, Serbia, Croaţia, Slovenia şi Austria. 

Prin urmare, mai mulţi oficiali din statele europene au acuzat deschis guvernul de la Atena că nu face nimic pentru a opri sau măcar pentru a controla acest aflux. Grecii 'sunt interesaţi doar să transporte refugiaţii cât mai repede posibil' către graniţa cu Macedonia, declara săptămâna trecută ministrul austriac de externe, Sebastian Kurz. 

Austria şi statele nordice au luat măsuri de limitare a primirii migranţilor, astfel că şi ţările de pe ruta balcanică s-au văzut obligate să adopte restricţii pentru a evita blocarea migranţilor pe teritoriile lor. În prezent sunt lăsaţi să treacă graniţa greco-macedoneană doar migranţii din Siria sau Irak care au acte în regulă. În consecinţă, circa 30.000 de migranţi sunt în prezent blocaţi pe teritoriul Greciei, iar numărul lor creşte de la o zi la alta, astfel că guvernul de la Atena trebuie să amenajeze tot mai multe tabere. 

Comisia Europeană a aprobat miercuri un ajutor umanitar excepţional de 700 de milioane de euro pentru statele cele mai afectate de acest aflux.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ