Premierul Ponta a cerut să se reia privatizarea CFR Marfă

| 16 oct, 2013

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Transporturilor, Ramona Mănescu, să înceapă din această săptămână procedurile pentru o nouă privatizare a companiei CFR Marfă.

"Veţi primi criticile, bineînţeles, pentru CFR de la cei care, timp de şase luni, au ţipat ca nu cumva să dăm CFR-ul lui Gruia Stoica. De ieri ţipă aceiaşi, că să-i dăm CFR-ul lui Gruia Stoica. Doamna ministru, eu vă rog doar să aplicaţi legea, să continuaţi discuţiile cu cei de la FMI şi astăzi, după ce prezentaţi în Guvern nota de informare cu finalizarea procedurii iniţiale, să porniţi, practic, de astăzi, de mâine, procedurile pentru o nouă privatizare", a declarat premierul Victor Ponta, în deschiderea şedinţei de Guvern, conform Agerpres.

Premierul a subliniat ca un termen pentru noua încercare de privatizare a CFR Marfă vara anului 2014.

"Acum, cu un management corect şi cinstit şi cu o procedură care să se desfăşoare fără presiuni politice, sunt convins că finalul va fi unul normal. Nu vreau să privatizăm în orice condiţii şi în orice fel. Cred în continuare că, pentru CFR Marfă, prezenţa unui investitor privat este o soluţie bună şi, practic, de astăzi, de mâine, puteţi începe noua procedură", a mai declarat premierul.

Omul de afaceri Gruia Stoica, proprietarul GFR, care a câştigat licitaţia de privatizare a CFR Marfă, s-a întâlnit luni cu reprezentanţii Comisiei de privatizare din cadrul Ministerului Transporturilor, însă părţile nu au ajuns la niciun acord.

Privatizarea CFR Marfă a eşuat, întrucât clauzele suspensive de care era condiţionată finalizarea tranzacţiei nu au fost îndeplinite.

Ramona Mănescu a precizat că Ministerul Transporturilor şi-a îndeplinit toate obligaţiile din contractul de privatizare, iar cumpărătorul ar fi putut plăti restul de bani, renunţând la condiţiile suspensive. De asemenea, ea a mai spus că ministerul analizează posibilitatea ca statul să reţină garanţia depusă de cei de la GFR.

Potrivit HG privind privatizarea CFR Marfă, tranzacţia se finalizează în momentul în care sunt îndeplinite următoarele prevederi: decizia Consiliului Concurenţei, conversia în acţiuni a datoriilor CFR Marfă şi majorarea capitalului social în baza conversiei, acordul băncilor care au creditat CFR Marfă şi plata întregului preţ oferit de către GFR.

Conform unui comunicat al GFR remis luni seară, reprezentanţii Grup Feroviar Român consideră că membrii comisiei de privatizare nu au făcut toate diligenţele şi nu au depus toate eforturile pentru identificarea soluţiilor din timp, în vederea definitivării cu succes a privatizării şi semnalează că GFR a făcut demersuri oficiale în repetate rânduri pentru a se asigura că toţi paşii necesari vor fi parcurşi şi toate condiţiile îndeplinite, iar comisia nu a oferit răspunsuri clare şi în timp util solicitărilor GFR, pentru 'a preîntâmpina un deznodământ ca acesta'.

În data de 11 octombrie, GFR a anunţat că a plătit 30 de milioane de euro pentru achiziţia CFR Marfă şi că va achita diferenţa până la 202 milioane de euro după avizul Consiliului Concurenţei. Consiliul are la dispoziţie cinci luni pentru a da o decizie, de la primirea documentaţiei complete. Potrivit lui Bogdan Chiriţioiu, preşedintele instituţiei, Consiliul nu avea nici luni toate documentele de la GFR.

Compania Grup Feroviar Român a fost declarată pe 20 iunie 2013 câştigătoare a competiţiei pentru privatizarea CFR Marfă, iar contractul de vânzare-cumpărare a pachetului de 51% din capitalul social al societăţii către societatea comercială Grup Feroviar Român a fost semnat în data de 2 septembrie 2013. Preţul oferit de GFR a fost de 202 milioane de euro. În plus, GFR şi-a asumat investiţii de aproximativ 900 milioane de lei la CFR Marfă.


loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ