Preşedintele CFA România: "Economia începe să îşi revină"

| 18 aug, 10:44

Datele macroeconomice din prima jumătate a anului, deşi arată sumbru, puteau fi mai rele din cauza efectelor provocate de criza sanitară, iar economia dă semne că îşi revine, consideră Adrian Codirlaşu, preşedintele CFA România. Totuşi, extrem de importantă va fi evoluţia şi gestionarea situaţiei medicale pentru o recuperare sănătoasă a economiei.

"Economia a început să-şi revină, dar este esenţial să oprim criza medi­ca­lă, să respectăm măsurile de combatere a răspândirii virusului, astfel încât să se reia şi consumul fizic, nu doar în online. Accentuarea crizei medicale aduce după sine şi creşterea cheltuielilor publice", a declarat Adrian Codirlaşu pentru Ziarul Financiar.

Executivul a anunţat la finalul săptămânii trecute o a doua rectificare bugetară din acest an, ceea ce a ridicat porognoza pentru deficitul bugetar din acest an la 8,6% din PIB, de la 6,7%.

Citeşte şi Pandemia de coronavirus a "lovit" puternic în economia României: Este cea mai mare scădere a PIB-ului din ultimii 24 de ani

În acest context, oficialul CFA România subliniază faptul că este important ca deficitul să nu fie depăşească nivelul de 10% în acest an.

"Este esenţial să rămânem cu un deficit rezonabil, să nu mergem prea în sus, pen­tru că pot apărea probleme de fi­nan­ţare sau de credibililtate. În noile con­diţii, rezonabil ar însemna să nu de­păşim 10% din PIB. În 2021 va trebui să luăm măsuri de reducere a deficitului. Banca naţională, spre deosebire de guvern, are încă spaţiu de manevră. Am văzut scăderea ratei de dobândă de po­li­tică monetară cu 25 de puncte de ba­ză, pentru a da lichiditate şi a încuraja re­lansarea economică, având în vedere în aceeaşi vreme că inflaţia este 2,8% în iulie", a explicat Adrian Codirlaşu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ