Preşedintele Franţei avertizează Turcia împotriva oricărei încercări de a invada Siria

| 31 ian, 21:13

Preşedintele francez Emmanuel Macron a avertizat miercuri Turcia împotriva oricărei încercări de a invada Siria, în contextul ofensivei comune declanşate de armata turcă şi aliaţii săi arabi sirieni împotriva unei miliţii kurde în nord-vestul Siriei, relatează AFP.

'Dacă se va dovedi că această operaţiune ia o altă turnură decât o acţiune de luptă împotriva unui potenţial terorist ce ameninţă frontiera turcă şi este o operaţiune de invazie, în acel moment, această operaţiune ne va pune o problemă reală', a avertizat Emmanuel Macron, într-un articol citat miercuri de ediţia online a cotidianului Le Figaro.

'Am lansat un apel la precauţie şi reţinere şi am invocat din primele ore (ale acestei ofensive) preocuparea noastră', a spus preşedintele francez.

Operaţiunea dusă de Turcia 'presupune discuţii şi decizii între europeni, cât şi între aliaţi', a spus Macron, adăugând că intenţionează să discute în zilele următoare cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Armata turcă şi-a intensificat marţi raidurile aeriene în regiunea kurdă Afrin în nordul Siriei, la mai mult de o săptămână de la lansarea unei ofensive împotriva combatanţilor kurzi de la frontiera cu Turcia.

În pofida apelurilor la reţinere, preşedintele turc a reafirmat că ofensiva nu se va opri 'înainte de eliminarea ameninţării teroriste' la frontiera turcă, în aluzie la puternica miliţie kurdă din Unităţile de apărare a poporului (YPG), calificată drept 'teroristă' de către Ankara.

'Vreau să lucrez cu iordanienii care găzduiesc o mulţime de refugiaţi şi, în jurul iordanienilor, să putem construi o soluţie reală, inclusiv cu saudiţii, americanii şi egiptenii', a afirmat Macron.

'Vreau să-i conving pe turci şi pe ruşi că putem construi această soluţie cu adevărat cuprinzătoare, iar atunci opoziţia siriană va veni (la negocieri), iar ruşii trebuie să aducă regimul' sirian, a continuat el.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ