Preşedintele Iohannis, la Summitul NATO: România pledează pentru creşterea atenţiei asupra regiunii Mării Negre

| 07 iul, 14:39

Preşedintele Klaus Iohannis participă vineri şi sâmbătă la Summitul NATO de la Varşovia, iar duminică va avea o întrevedere cu omologul său polonez, Andrzej Duda.

Vineri, şeful statului va participa la prima sesiune de lucru a Consiliului Nord-Atlantic (NAC), la o demonstraţie aeriană şi la cina de lucru oferită şefilor de delegaţie la Palatul Prezidenţial din Varşovia. 

În cursul zilei de sâmbătă, preşedintele Iohannis va participa la reuniunile pe tema Afganistan cu statele participante la misiunea Resolute Support, NAC şi a Comisiei NATO - Ucraina/NAC la nivel de şefi de stat. El va susţine sâmbătă şi o declaraţie de presă. 

"Agenda summitului vizează, cu prioritate, adoptarea de măsuri privind consolidarea posturii de apărare şi descurajare a Alianţei, pe fondul multiplicării provocărilor de securitate, precum şi proiectarea stabilităţii în vecinătăţile estică şi sudică ale NATO", se arată într-un comunicat transmis joi AGERPRES de Administraţia Prezidenţială. 

Potrivit sursei citate, în ceea ce priveşte consolidarea posturii de apărare şi descurajare, preşedintele Iohannis va sublinia importanţa îndeplinirii în totalitate a angajamentelor asumate la summitul precedent, din Marea Britanie, precum şi necesitatea continuării adaptării Alianţei Nord-Atlantice, inclusiv prin asigurarea unei prezenţe aliate înaintate echilibrate şi proporţionale pe întreg flancul estic. 

De asemenea, România pledează pentru creşterea atenţiei NATO asupra regiunii Mării Negre, precum şi pentru sprijinirea eforturilor aliate în plan regional de asigurare a stabilităţii şi securităţii. 

"România susţine adoptarea unei declaraţii comune NATO - UE, care va contribui la structurarea parteneriatului strategic între cele două organizaţii şi sprijină eforturile NATO de consolidare a capacităţilor de apărare ale partenerilor Alianţei. În acest sens, în cadrul summitului se va pune un accent deosebit şi pe aprofundarea cooperării NATO cu partenerii estici, în special Ucraina, Georgia şi Republica Moldova", se arată în comunicatul citat. 

Şeful statului va susţine şi continuarea politicii "uşilor deschise" şi va saluta invitarea Muntenegrului ca al 29-lea stat membru al NATO. 

La Summitul NATO va fi reconfirmat şi angajamentul României pentru întărirea securităţii spaţiului euroatlantic, atât în ceea ce priveşte creşterea bugetului alocat apărării, cât şi în privinţa contribuţiei ţării noastre la stabilizarea Afganistanului şi la eforturile de combatere a ISIL/Daesh. 

Preşedintele Iohannis se va întâlni duminică cu omologul său polonez. "Consultările cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, vor viza adoptarea de măsuri, la cel mai înalt nivel, pentru adâncirea şi extinderea Parteneriatului strategic dintre România şi Polonia, precum şi discutarea modalităţilor celor mai eficiente de continuare a iniţiativelor regionale lansate de cele două state", se precizează în comunicat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ