Preşedinţia: În CSAT a fost o discuţie constructivă. Nu s-a emis o decizie privind CFR Marfă

| 02 aug, 2013

Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării au avut o discuţie constructivă legată de procesul de privatizare a companiei CFR Marfă, nefiind emisă nicio altă decizie a Consiliului pe această temă, informează Preşedinţia, amintind că există deja o hotărâre a CSAT în acest caz luată în şedinţa din luna februarie.

"Membrii CSAT au avut o discuţie constructivă legată de acest proces de privatizare având ca obiect continuarea procedurilor legale privind finalizarea procesului de privatizare a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă "C.F.R. Marfă" - S.A. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a avizat strategia de privatizare a CFR Marfă prin Hotărârea CSAT nr. 23/5.02.2013. Nu s-a emis o altă decizie CSAT", se arată într-un comunicat al Preşedinţiei, postat vineri pe site-ul instituţiei, citat de Agerpres.

În comunicatul citat se menţionează că la şedinţa CSAT au participat viceprim-ministrul Gabriel Oprea, ministrul Finanţelor Publice, vicepremierul Daniel Chiţoiu, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, ministrul Justiţiei, Robert-Marius Cazanciuc, directorul Serviciului Român de Informaţii, George-Cristian Maior, directorul Serviciului de Informaţii Externe, Teodor-Viorel Meleşcanu, şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă, consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, Iulian Fota, secretarul CSAT, general Ion Oprişor, purtătorul de cuvânt al preşedintelui României, Bogdan Oprea. De asemenea, a participat ca invitat şi consilierul prezidenţial Claudiu-Constantin Dinu, şeful Departamentului Constituţional Legislativ.

"O şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) condusă de preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a avut loc, vineri, 2 august, la ora 11,00, în Sala CSAT a Palatului Cotroceni, convocată ca urmare a solicitării Guvernului României trimisă Secretariatului CSAT joi, 1 august, ora 17,05, de a introduce pe ordinea de zi a unei şedinţe CSAT subiectul Hotărârii de Guvern nr. 526 din 24 iulie 2013 pentru aprobarea condiţiilor principale ale contractului de vânzare de acţiuni între stat, prin Ministerul Transporturilor, în calitate de vânzător, şi Societatea Comercială Grup Feroviar Român S.A., în calitate de cumpărător, având ca obiect transferul dreptului de proprietate asupra unui pachet de acţiuni, reprezentând 51% din capitalul social al Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă "C.F.R. Marfă" - S.A", a informat Administraţia Prezidenţială.

Joi, preşedintele Traian Băsescu a decis convocarea de urgenţă a CSAT pentru ziua de vineri. La şedinţa CSAT au fost prezenţi majoritatea membrilor, cu excepţia premierului Victor Ponta, acesta fiind înlocuit de vicepremierul Gabriel Oprea care nu a avut, însă, drept de vot, şi a ministrului Economiei, Varujan Vosganian.

Primul-ministru Victor Ponta preciza în urmă cu câteva zile că, în perioada în care se va afla în concediu, vicepremierul Gabriel Oprea îl va înlocui. "De joi, am înlocuitor la conducerea Guvernului, care are dreptul de a mă reprezenta în totalitate. Dacă e ceva care apare într-o oră, două ore, domnul vicepremier Oprea are puteri depline", afirma premierul.

Într-un comunicat transmis vineri dimineaţă, Guvernul sublinia faptul că nu a cerut convocarea "de urgenţă" a CSAT, ci a solicitat preşedintelui să dispună includerea pe ordinea de zi a proximei şedinţe a Consiliului a proiectului de hotărâre de Guvern referitor la privatizarea CFR Marfă. De asemenea Executivul a catalogat drept "o forţare" decizia preşedintelui Băsescu de a convoca "de urgenţă" CSAT.

Pe 24 iulie, Executivul a aprobat hotărârea privind privatizarea CFR Marfă, premierul Victor Ponta anunţând că urmează ca actul normativ să fie transmis CSAT spre avizare.

În aceeaşi zi, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Bogdan Oprea, susţinea prin intermediul unui comunicat de presă că ar fi o ilegalitate ca CSAT să se pronunţe cu privire la contractul de privatizare a companiei CFR Marfă, acuzându-l pe premierul Victor Ponta că încearcă să fugă de responsabilitate în acest caz. Preşedinţia mai evidenţia faptul că obligaţia legală privind contractul de privatizare a unui pachet de acţiuni al companiei CFR Marfă SA revine exclusiv Guvernului României şi Comitetului de Privatizare a CFR Marfă din cadrul Ministerului Transporturilor.

La scurt timp, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, a replicat printr-un comunicat în care se preciza că Executivul va transmite Consiliului Suprem de Apărare a Ţării rezultatul negocierilor privind privatizarea companiei CFR Marfă şi solicita Administraţiei Prezidenţiale să trateze "cu responsabilitate" subiectul.

Pe 25 iulie, premierul Victor Ponta a anunţat că este decis să readucă pe profit CFR Marfă, chiar dacă CSAT nu va aviza privatizarea, situaţie în care compania va fi condusă de un manager privat şi va fi restructurată.

Replica Preşedinţiei nu a întârziat să apară, astfel că purtătorul de cuvânt al preşedintelui a transmis un comunicat în care susţinea că CSAT nu a avizat niciodată un contract de privatizare după încheierea procesului de licitaţie.

Precizarea lui Bogdan Oprea a fost urmată de cea a lui Andrei Zaharescu, acesta din urmă punctând faptul că CSAT a avizat de trei ori până în prezent privatizarea CFR Marfă.

Miercuri, 31 iulie, a fost desecretizată Hotărârea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, aprobată în şedinţa din 5 februarie, referitoare la strategia de privatizare a CFR Marfă, fiind postată pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

Documentul respectiv, intitulat "Hotărâre referitoare la proiectul de hotărâre a Guvernului României pentru aprobarea strategiei de privatizare a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă "CFR Marfă" SA şi a mandatului Ministerului Transporturilor pentru implementarea acesteia", cuprinde trei articole.

Articolul 1 prevede că CSAT avizează proiectul de hotărâre a Guvernului României pentru aprobarea strategiei de privatizare a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă "CFR Marfă" SA şi a mandatului Ministerului Transporturilor pentru implementarea acesteia, nr. DSN1/192, din 31.01.2013, iar articolul 2 stipulează că modalitatea concretă şi procedura de privatizare se află în responsabilitatea Ministerului Transporturilor şi a Guvernului României.

La articolul 3 hotărârea CSAT prevede: "Ministerul Transporturilor să includă în contractul de privatizare clauze potrivit cărora cumpărătorul se obligă, sub sancţiunea rezoluţiunii contractului şi plata unor daune interese, să menţină obiectul de activitate al Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă "CFR Marfă" SA, pe toată durata de existenţă a acesteia, a obligaţiilor de natură strategică ce îi revin potrivit legislaţiei în vigoare, protocoalelor şi acordurilor naţionale şi internaţionale (nevoile de apărare ale ţării; transportul trupelor şi materialelor militare, neîntrerupt pe timp de pace, în caz de calamităţi naturale, situaţii de criză şi de război sau alte situaţii deosebite; angajamentele asumate de România prin Tratatul Atlanticului de Nord; convenţiile încheiate cu SUA)".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ