Preşedinţii Klaus Iohannis şi Andrzej Duda, despre flancul estic al NATO şi relaţiile România-Polonia

| 03 noi, 15:14

Klaus Iohannis şi Andrzej Duda, preşedinţii României şi Poloniei, au vorbit marţi, după întâlnirea pe care au avut-o la Palatul Cotroceni, despre importanţa flancului estic al NATO în cadrul alianţei şi despre relaţiile economice dintre cele două ţări.

Țările din flancul estic sunt hotărâte să joace un rol destul de important în NATO, a declarat marți președintele Klaus Iohannis cu privire la reuniunea la nivel înalt a liderilor din statele din Europa Centrală și de Est, care va avea loc la Palatul Cotroceni.

"Întâlnirea pe care am organizat-o împreună (n.r. cu Polonia) pentru ziua de mâine, acel mini-summit, vrea să arate că flancul estic este aici, țările din flancul estic sunt hotărâte să joace un rol destul de important în cadrul structurilor NATO și vrem, de asemenea, să subliniem importanța acestui flanc estic în situația geopolitică în permanentă schimbare. (...) Vrem să subliniem că această importanță geostrategică a flancului estic nu este în scădere, ci este în continuare extrem de mare", a spus șeful statului, la Palatul Cotroceni, în declarația comună cu omologul său polonez, Andrzej Duda.

Citeşte şi: Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a depus o coroană de flori la locul tragediei de la club Colectiv

El a subliniat că NATO trebuie să rămână focusat pe flancul estic.

"Noi credem că flancul estic este poate mai important decât oricând și vrem să subliniem aceste lucruri. (...) Noi nu dorim ca NATO să mute atenția din flancul estic în orice altă parte, ci vrem să rămână focusată pe flancul estic, care, indiferent că este în prima, a doua sau a zecea știre din jurnalul de știri, este o zonă care privește NATO și nu doar țările care se află în flancul estic al NATO. Exercițiile care s-au făcut și se fac și în anul acesta arată că există o preocupare. Noi vrem să atragem atenția că această preocupare nu poate și nu trebuie să fie una temporară, tactică, ci de geopolitică și de strategie a NATO", a arătat șeful statului, citat de Agerpres.

El a precizat că discuțiile au vizat situația din Ucraina și din Republica Moldova, relațiile cu Federația Rusă, dar și în plan european — criza migrației, securitatea energetică, procesele de reformă a politicii de securitate europene și de vecinătate.

"Am convenit să cooperăm strâns pentru susținerea parcursului european și a proceselor de reforme ale Republicii Moldova și Ucrainei și pentru menținerea unui interes special al UE pentru vecinătatea estică. Am hotărât să întărim coordonarea și aprofundarea cooperării României și Poloniei în UE atât în plan internațional, cât și în lupta contra terorismului și în chestiunea combaterii statului islamic. Împreună țările noastre pot fi o voce foarte puternică, atât în plan regional, dar și în cadrul UE", a spus șeful statului.

În opinia acestuia, efectuarea vizitei președintelui Poloniei la București reprezintă o confirmare a importanței pe care acest stat o va acorda relației cu țara noastră.

Șeful statului a indicat că România vede în Polonia unul dintre cei mai importanți parteneri strategici și un mare prieten.

"Ne dorim ca Parteneriatul strategic care ne unește să devină unul și mai puternic și noi suntem total angajați în acest sens", a afirmat Iohannis.

La rândul său, președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat după întâlnirea cu omologul său român că este necesară şi dezvoltarea infrastructurii astfel încât colaborarea economică cu România să fie și mai bună, arătând că în acest caz trebuie folosite fondurile europene.

"Este și chestiunea colaborării economice dintre țările noastre și suntem de acord că este necesară dezvoltarea infrastructurii, pentru că această colaborare economică, care este bună în prezent, cu siguranță ar fi și mai bună și mai profundă pe viitor dacă ar fi înființate legături infrastructurale, de comunicare, legături rutiere, dar și pe calea ferată. Aici trebuie spus că trebuie folosite foarte bine fondurile europene în această perspectivă financiară, dar și o colaborare bună cu vecinii noștri, pentru ca aceste legături nord-sud să fie realizate", a spus Andrzej Duda, la Palatul Cotroceni, la conferința comună cu președintele Klaus Iohannis.

Iohannis a precizat că a discutat cu omologul său polonez despre modalitățile de intensificare a cooperării economice dintre cele două țări, precizând că acestea se află la un nivel foarte bun.

"Dorim să valorificăm mai bine potențialul extins în acest sens și interesul oamenilor de afaceri români și polonezi de a investi în cele două țări", a afirmat președintele român.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ