Previziunile de toamnă în industria vinicolă: 2015, bogat în calitate, nu şi în cantitate

| 22 sep, 21:11

Dacă pentru majoritatea agricultorilor, seceta din această vară a fost o adevărată lovitură, pentru proprietarii companiilor de vin, s-a dovedit o mană cerească, în ciuda faptului că producţia a scăzut cu o treime. Pentru 2015, producţia va fi una de calitate, în special pentru vinurile roşii de colecţie.

Chiar dacă nu s-a încheiat încă nu s-a încheiat campania de cules, conform estimărilor, cantitatea totală va scădea cu aproximativ 30% faţă de 2014, a declarat Livia Gîrboiu, managerul executiv al uneia dintre companiile aflată în plină ascensiune pe piaţa românească.

“De preferat, pentru noi, sunt anii de secetă. Producţia este mai mică, dar calitatea mai bună. De exemplu, atunci când e secetă, via e obligată să ducă rădăcinile cât mai adânc pentru a găsi apă. La adâncime, găseşte nutrienţi, care ajută mult strugurii, şi de aceea aceste perioade sunt ideale în industria vinicolă”, a declarat Gîrboiu.

Un bun exemplu este faptul că, la nivel mondial, ţările cu o producţie de calitate sunt Spania, Portugalia, Africa de Sud şi Australia, acolo unde clima este uscată. “Acest gen de climă favorizează apariţia unui mucegai nobil numit Botrytis cinerea, cu ajutorul căruia se pot realiza vinuri de excepţie. 2015 este unul ideal. De asemenea, când e secetă, strugurii roşii sunt cei mai răsfăţaţi, ei acumulând un grad mare de zahăr, stafidirea bobiţelor fiind un plus pentru calitatea vinului”, a mai explicat Livia Gîrboiu.

Practic, seceta prelungită din acest an va fi una extrem de benefică pentru industria vinicolă din ţara noastră. Reprezentanţii companiilor susţin că acumularea zahărului de către strugurii roşii ajută la crearea unor vinuri cu potenţial mare pentru maturare şi mai ales pentru învechire. 2015 va deveni pentru vinul românesc unul de referinţă pentru vinurile de colecţie.

 

Tag-uri: climă, productie, secetă, vin
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ