Primar de municipiu, arestat preventiv. A încălcat controlul judiciar

| 19 mar, 14:14

Inculpaţii cercetaţi sub control judiciar au dificultăţi în a se adapta la condiţiile impuse. Este şi cazul primarului municipiului Gheorgheni (Judeţul Harghita), care a încălcat condiţiile impuse de procurori şi a fost plasat în arest la domiciliu. Anchetatorii nu au fost mulţumiţi, au făcut contestaţie, iar edilul a ajuns în arest preventiv pentru 30 de zile.

Prin încheierea penală din data 27.01.2015, judecătorii Tribunalului Mureș au dispus luarea, față de inculpatul MEZEI JANOS, primar al municipiului Gheorgheni, măsura controlului judiciar, impunându-i-se acestuia următoarele obligații:

- să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de drepturi și libertăți, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat;

- să informeze, de îndată, organul judiciar care a dispus măsura sau în fața căruia se află cauza, cu privire la schimbarea locuinței;

- să se prezinte la Poliția mun. Gheorgheni jud. Harghita, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat;

- să nu depășească teritoriul României;

- să nu comunice, direct sau indirect, pe nici o cale, cu persoanele menționate în încheierea instanței de judecată.

La data de 30.01.2015, Curtea de Apel Tîrgu Mureș a dispus admiterea contestației Ministerului Public și menținerea față de inculpatul MEZEI JANOS a măsurii controlului judiciar, impunându-i-se acestuia obligația suplimentară de a nu exercita activitatea de primar al municipiului Gheorgheni jud. Harghita, precum și modificarea obligației să nu comunice, direct sau indirect, pe nici o cale, cu anumite persoane, în obligația „să nu se apropie și să nu comunice cu acestea, direct sau indirect, pe nici o cale”.

Procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Tîrgu Mureș au considerat că inculpatul a încălcat cu rea-credință obligația suplimentară stabilită de judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Curții de Apel Tîrgu Mureș, constând în interdicția de a exercita funcția de primar pe o durată de 60 de zile.

Astfel, din mijloacele de probă administrate a rezultat că inculpatul MEZEI JANOS a continuat să se comporte, în continuare, în anumite situații, ca primar al municipiului Gheorgheni, desfășurând activități pentru determinarea consilierilor locali să adopte, în ședință, textul unei scrisori, al cărei inițiator a fost el însuși.

Acest document urma să fie adresat din partea Consiliului Local Gheorgheni acționarului majoritar al SC MONTURIST SRL, cu solicitarea ca acesta din urmă să fie convins să îl oblige pe denunțător să-și retragă sesizarea penală formulată împotriva inculpatului.

Dezbaterile ședinței Consiliului Local Gheorgheni din 16.02.2015 au fost înregistrate audio-video și stocate pe un suport magnetic aflat în custodia unui consilier la Primăria mun. Gheorgheni – Compartimentul Administrație Publică Locală. Conținutul acestor înregistrări, deși este, în principiu, accesibil publicului, poate fi pus la dispoziția unei persoane interesate numai în anumite condiții, stabilite clar într-un regulament de ordine și funcționare, adoptat de Consiliul Local Gheorgheni prin HCL nr. 189/2012. Potrivit acestui regulament, un cetățean obișnuit poate solicita copii ale înregistrării, prin depunerea unei cereri în acest sens și plata cheltuielilor de efectuare a copiei. În nicio situație, originalele nu pot fi puse la dispoziția cetățenilor obișnuiți, nici la sediul instituției și nici în altă parte.

În aceste condiții, la data de 17.02.2015, inculpatul MEZEI JANOS, prevalându-se în continuare de funcția sa de primar, deși îi era interzis acest lucru în mod expres, a determinat o persoană din cadrul Primăriei Gheorgheni, să se deplaseze la biroul consilierului respectiv, să ia înregistrările respective și să i le trimită la domiciliul său, lucru care s-a și întâmplat ulterior.

În continuare, procurorii anticorupție au extins acțiunea penală față de inculpatul Mezei Janos cu privire la săvârșirea infracțiunii de instigare la delapidare.

La data de 6 martie 2015, procurorii DNA - Serviciul Teritorial Tîrgu Mureș au propus judecătorului de drepturi și libertăți înlocuirea măsurii preventive a controlului judiciar luată față de inculpatul Mezei Janos cu măsura arestării preventive.

Prin încheierea penală din 11 martie 2015, pronunțată de Tribunalul Mureș, privind pe inculpatul Mezei Janos, s-a dispus admiterea în parte a cererii formulate de procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Tg. Mureș și înlocuirea măsurii controlului judiciar cu măsura arestului la domiciliu, pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 11 martie 2015 și până la data de 9 aprilie 2015, inclusiv.

La data de 18 martie 2015, Curtea de Apel Tîrgu Mureș a admis contestația formulată de procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Tg.-Mureș împotriva încheierii penale pronunțate de judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul Mureș și a înlocuit măsura preventivă a controlului judiciar luată față de inculpatul Mezei Janos cu măsura arestării preventive pe o perioadă de 30 de zile.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 mar, 15:06
Antonio Andrey
Loc de munca
Cautam Operatori calculator pentru publicare anunturi.
Se lucreaza comod de acasa aprox 3 ore pe zi
Cerinte:
- cunostinte minime PC ;
- necesar calculator;
- conexiune internet;
- rabdare;
- seriozitate.
Nu este necesara experienta.
Cu perseverenta, poti obtine 300 Dolari lunar sau chiar mai mult.
Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii prin mail.
Veti trece mai intai prin instruire, apoi care doriti, o sa incepeti sa lucrati.
Pentru mai multe informatii trimiteti textul "INFO" la adresa de gmail: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ