Primarii declară război Guvernului pe tema bugetului. "Dăncilă ne-a mințit"

| 28 ian, 17:39

Primarii din România sunt revoltați că Guvernul Dăncilă taie în continuare banii de la administrațiile locale. Anul trecut, primăriile au fost lăsate fără sume importante prin reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10 procente, iar atunci Guvernul a promis solemn că va compensa parțial pierderile.

UPDATE. Premierul Viorica Dăncilă și ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, au acceptat să se întâlnească cu primarii la ora 15.00, a anunțat la Realitatea TV președintele Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), Robert Negoiță.

Guvernul și-a dus în cap primarii din toată țara după ce aceștia au constatat că proiectul de buget pe 2019 nu respectă înțelegerea avută anul trecut cu Executivul PSD-ALDE. Edilii spun că solicitările lor au fost complet ignorate.

Membrii Asociaţiei Municipiilor din România cer o întâlnire de urgență cu premierul Viorica Dăncilă pe tema bugetului pe 2019. Un număr de 31 de primari din țară au semnat o adresă trimisă premierului Viorica Dăncilă.

Ce reproșează primarii Guvernului Dăncilă este faptul că banii promiși autorităților locale în toamna anului trecut nu se regăsesc în proiectul de buget care va fi publicat marți, după cum a anunțat Darius Vâlcov.

Gheorghe Falcă, membru în comitetul director al Asociației Municipiilor, primar al Aradului, a explicat la Realitatea TV care este cauza nemulțumirii:

"Am avut o întrevedere în toamnă cu reprezentanții Guvernului și am ajuns la un acord să ne revină 60% din impozitul pe venit. Acum, surpriză, înțelegem că Guvernul nu respectă această înțelegere, ci ne trezim cu o coborâre a pragului spre 45-50%. Asta după ce anul trecut ni s-au furat milioane de euro. Efectele vor fi resimțite de cetățenii din toată țara, nu de primari: tăiere de investiții și de bani de la dezvoltare. România nu va mai avea acele motoare de dezvoltare din teritoriu. Ei vor să-și închidă bugetul cu noi, cu cetățenii din țară", a declarat Gheorghe Falcă.

Scrisoarea trimisă premierului Viorica Dăncilă este semnată de 31 de primari, între care Robert Negoiță, președintele AMR, dar și edilii din Iași, Timișoara, Oradea, Arad, Craiova, Brăila, Constanța, Cluj-Napoca:

"Având în vedere discuțiile din spatiul public legate de prevederile Legii bugetului de stat pe anul 2019, Asociația Municipiilor din România a decis convocarea Comitetului Director al AMR pentru data de marti, 29 ianuarie 2019,ora 15:00 la sediul AMR din str. Matei Basarab, ședință la care vă adresăm invitația să participați.

In semestrul II din anul 2018 , dar si in luna ianuarie a anului 2019, AMR v-a solicitat în mod repetat demararea  procesului de consultare a structurilor asociative, pentru identificarea unei soluții privind finanțarea administrației publice locale în anul 2019, conform Programului de Guvernare 2018-2020, dar și promisiunilor anterioare ale Guvernului.

Este pentru prima oară in istoria AMR când solicitările noastre  de dialog adresate Guvernului României, pe teme care privesc în mod direct funcționarea administrației publice locale sunt refuzate , astfel incat la niciuna din  cererile transmise nu s-a primit vreun răspuns, de orice natură, de la echipa guvernamentală.

Ne aflăm acum la sfârșitul lunii ianuarie 2019, fără să avem în dezbatere publică un proiect de Lege a bugetului de stat pe anul 2019, deși, aflăm din presă  că Guvernul va adopta acest proiect până joi, 31 ianuarie a.c.

Tot din surse neoficiale sunt și speculatiile referitoare la cotele din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei UAT, ce urmează să fie alocate prin Legea bugetului de stat pe anul 2019 :

- 20% la bugetul local al judeţului;

- 45-50% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit, față de procentul de 60% solicitat de structurile asociative.

- 30-35% pentru echilibrarea bugetelor locale, față de procentul de 20% solicitat.

Dincolo de gravitatea cuantumului procentelor vehiculate în presă, care nu corespund în niciun caz celor solicitate de reprezentanții APL, considerăm, stimată doamnă Prim-ministru, că structurile asociative ale administrației publice locale ar trebui să primească informațiile care privesc bugetele locale în următorii ani, direct de la sursă și că, mai mult decât atât, acestea ar trebui să fie cel mai important partener de dialog al Guvernului, atunci când în discuție sunt finanțele publice locale.

Având în vedere că până în prezent nu există nicio informație oficială privind fundamentarea bugetelor locale în cadrul Legii bugetului de stat pe anul 2019, solicităm, doamnă Prim-ministru, organizarea unei întâlniri cu Dvs. pentru discutarea cotelor din IV ce urmeaza a fi alocate UAT si a alocărilor bugetare de care depinde dezvoltarea comunităților urbane în următorii ani , astfel, va invitam să vă alăturați primarilor de municipii, marți, 29 ianuarie 2019, începând cu ora 15, str. Matei Basarab nr. 63 la reuniunea CD al AMR".

Cine semnează scrisoarea către Dăncilă:

Comitetul Director al Asociației Municipiilor din România:

1    Robert Sorin Negoiţă, primarul Sectorului 3, București

2    Ilie Gavril Bolojan, Oradea

3    Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad

4    Mihail Genoiu, primarul municipiului Craiova

5    Dan Bobouţanu, primarul municipiului Hunedoara

6    Ovidiu Teodor Creţu, primarul municipiului Bistrița

7    Daniel Ştefan Drăgulin, primarul municipiului Călărași

8    Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanța

9    Ion Lungu, primarul municipiului Suceava

10  Marian Dragomir, primarul municipiului Brăila

11  Adrian Mocioniu primarul municipiului Slobozia

12  Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani

13  Arpad Andras Antal, primarul municipiului Sfântu Gheorghe

14  Nicolae Barbu, primarul municipiului Giurgiu

15  Emil Boc, primarul municipiului Cluj Napoca

16  Marcel Romanescu, primarul municipiului Târgu Jiu

17  Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi

18  Gábor Kereskényi, primarul municipiului Satu Mare

19  Cristi Misăilă, primarul municipiului Focşani

20  Florin Oancea, primarul municipiului Deva

21  Cosmin Necula, primarul municipiului Bacău

22  Ionuţ  Pucheanu, primarul municipiului Galaţi

23  Constantin Toma, primarul municipiului Buzău

24  Francisc Boldea, primarul municipiului Lugoj

25  Dumitru Boroș, primarul municipiului Bârlad

26  Ionel Ciunt, primarul municipiului Zalău

27  Constantin Hogea, primarul municipiului Tulcea

28  Lucian Ovidiu Micu, primarul municipiului     Roman

29  Costan Morar, primarul municipiului Dej

30  Nicolae Robu, primarul municipiului Timişoara

31  Marius Screciu, primarul municipiului Drobeta Turnu Severin

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ