Primarul Brăilei, ridicat de DNA pentru o „dedicație” de 30 milioane euro

| 03 feb, 12:10

Cazul în care primarul Brăilei, Aurel Simionescu, a fost ridicat de procurorii DNA Galați datează din 2010, când Primăria Brăila a forțat acordarea unui contract de 30 de milioane de euro firmei Tancrad SRL Galați, firma la care îndesa contractele de asfaltări și fostul președinte al Consiliului Județean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, scrie România Liberă.

UPDATE 15.01 În august 2014 Bunea Stancu a fost arestat la cererea DNA pentru că a acordat firmei Tancrad mai multe contracte prin întocmirea caietelor de sarcini astfel încât acestea să fie câștigate de Tancrad. Firma Tancrad, ca persoană juridică, a și fost inculpată în dosarul la DNA a lui Bunea Stancu. Primarul Simionescu este acuzat că a făcut același lucru, Primăria Brăila întocmind caietul de sarcini pentru contractul lucrărilor de modernizare a Bulevardului Dorobanți, de 30 milioane de euro, astfel încât câștigătorul să fie Tancrad, conform România Liberă.

Anunțarea licitației pentru proiectul „Modernizarea Bulevardului Dorobanţilor”, cu un buget de aproximativ 30 de milioane de euro, a iscat interesele tuturor marilor firme de asfaltări. La prima licitație s-au prezentat 18 firme, printre care Euro Construct (Golden Blitz), Pa&Co International a lui Căşuneanu şi Vega 93, a lui Cornel Istrate. Şaisprezece firme, Tehnologica Radion, Max Boegl, Tancrad, Swietelsky Baugesellschaft, Euro Construct Trading , Arcada Company, Leonhard Weiss GmbH & Co, Alpine Bau GmbH, Mari Vila Com, Delta ACM 93, Condurii Şulţ, Compania de Utilităţi Publice Dunărea Brăila, Societatea de Construcţii în Transporturi Bucureşti SA, Apolodor Com Impex SRL, Dimar SRL, s-au asociat în grupuri şi au depus 7 oferte. SC Drum Art SRL Bucureşti şi Pa&Co International SRL au contestat procedura şi nu au mai depus oferte.

 

 

 

Faptele asimilate celor de corupție ar fi fost comise cu concursul mai multor funcționari publici din subordinea edilului, precum și al reprezentanților firmelor interesate în obținerea contractelor de lucrări publice, conform acelorași surse.

Potrivit acestora, pentru fraudarea procedurilor de atribuire a licitațiilor publice, reprezentanții firmelor agreate au decis, în complicitate cu unii angajați din administrația locală, fie să ofere prețul cel mai mic, fie să se încadreze în anumite criterii tehnice considerate esențiale pentru realizarea proiectelor vizate.

În cazul proiectului de modernizare a bulevardului Dorobanți, derulat în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013, oferta inițială a asocierii căreia i-a fost încredințat contractul în condiții suspecte ar fi fost majorată ulterior cu peste 50%, au explicat sursele. Majorarea s-ar fi făcut prin creșterea tarifelor din oferta inițială, fără nicio justificare.

Potrivi surselor judiciare, diferența dintre cele două oferte a fost de peste 40 de milioane de lei, sumă care ar reprezenta prejudiciu adus fondurilor administrate de administrația locală.DNA a anunțat miercuri că efectuează percheziții în două locații situate în municipiul Brăila, dintre care una este sediul unei instituții publice, într-un dosar de corupție.

"Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție — Serviciul Teritorial Galați efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în anul 2010. În cursul zilei de 3 februarie 2016, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în două locații situate în municipiul Brăila, din care una reprezintă sediul unei instituții publice", menționa DNA într-un comunicat de presă.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

loading...

Ştirile orei

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ