UPDATE Primarul din Târgu Mureș, trimis în judecată de DNA

| 16 dec, 12:55

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Dorin Florea, primar al municipiului Târgu Mureș, pentru abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în legătură cu finanțarea nelegală a Asociației Sportive Fotbal Club.

În dosar au fost deferiți justiției: Imola Kiss, director economic al municipiului Târgu Mureș, pentru abuz în serviciu, Maria Cioban, Sergiu-Claudiu Maior, Istvan Benedek, Ioan Fărcaș, Laszlo Attila Bako, Emil Virgil Măceșanu, funcționari în cadrul primăriei la data faptelor, pentru complicitate la abuz în serviciu, Ioan Nucu Man, președinte al Asociației Sportive "Fotbal Club ASA 2013" ("Fotbal Club Municipal") Târgu Mureș la data faptei, pentru complicitate la abuz în serviciu, deturnare de fonduri, în formă continuată (105 acte materiale) și spălare de bani.

De asemenea, a fost trimisă în judecată și Asociația Sportivă "Fotbal Club ASA 2013" ("Fotbal Club Municipal") Târgu Mureș, pentru spălare de bani.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis miercuri AGERPRES, în 18 iulie 2013, Dorin Florea, în calitate de primar și ordonator principal de credite, și-a îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu prin încălcarea prevederilor mai multor acte normative care interziceau alocarea de fonduri de la bugetul local către Asociația Sportivă Fotbal Club, întrucât aceasta avea obligații de plată neonorate privind impozitele și taxele către stat, precum și contribuțiile către asigurările sociale de stat.

Procurorii susțin că Dorin Florea, beneficiind de sprijinul inculpaților Bako și Măceșanu, a inițiat un proiect de hotărâre de consiliu local care a stat la baza adoptării, în mod ilegal, la 25 iulie 2013, a hotărârii privind aprobarea alocării, de la bugetul local, a sumei de 7,5 milioane lei pentru sezonul competițional 2013 — 2014, în vederea continuării asocierii dintre acestea.

"La acea ședință au participat, pe lângă secretarul primăriei, Maria Cioban, care a contrasemnat documentul respectiv, și consilierii Maior, Benedek și Fărcaș, care erau și membri în Consiliul Director al Asociației Sportive, și care cunoșteau faptul că entitatea respectivă înregistra obligații legale restante către bugetul de stat, neputând astfel beneficia în condiții legale de finanțare de la bugetul local al municipiului Târgu Mureș. Ulterior, Dorin Florea a încheiat și a semnat, în condiții ilegale, alături de inculpata Kiss un contract de asociere cu Asociația Sportivă Fotbal Club, contract vizat de Măceșanu în calitate de jurist, prin care s-a alocat acestei asociații sportive, de la bugetul local, suma de bani respectivă", se arată în comunicat.

DNA precizează că Dorin Florea și Imola Kiss au beneficiat de ajutorul lui Ioan Nucu Man care a omis să le aducă la cunoștința celor doi faptul că asociația sportivă înregistra obligații legale restante către bugetul de stat de peste 3,5 milioane lei, neputând astfel beneficia în condiții legale de finanțare; a depus o documentație incompletă de solicitare a sprijinului financiar (fără formularul de solicitare a finanțării, declarația de imparțialitate, curriculum vitae al coordonatorului de proiect, precum și anexele referitoare la documentele de înființare a asociației sportive, certificatul de identitate sportivă, dovada afilierii la federația Sportivă Națională de specialitate, dovada depunerii situației financiare la 31 decembrie anul precedent la organul fiscal competent, certificatul de atestare fiscală, certificatul fiscal); a semnat contractul de asociere menționat, în calitate de președinte al asociației.

Sursa citată menționează că, efectiv, asociației i-a fost virată suma de peste 7 milioane lei din care Ioan Man, cunoscând că banii provin ca urmare a unei infracțiuni, a achitat obligații către bugetul general consolidat al statului de aproape 552.000 lei și către o unitate bancară, cu titlu de rambursare credit, în valoare de 600.000 lei.

Prin aceste fapte a fost prejudiciat bugetul local cu peste 7 milioane lei, sumă plătită asociației sportive în perioada 21 august 2013 — 31 mai 2014, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru Fotbal Club Municipal Târgu Mureș.

În cauză, DGRFP Brașov — Agenția Județeană a Finanțelor Publice Mureș s-a constituit parte civilă cu peste 7,2 milioane lei.

De asemenea, în cauză s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatului Man. A mai fost dispusă poprirea sumelor de bani deținute de către asociația sportivă.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Harghita, cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

Procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
16 dec, 13:01
Nicolae Farcaş
Oportunitate!
Învinge-ți suspiciunea și alătură-te echipei noastre! O activitate desfășurată de acasă, poate să-ți suplimenteze venitul lunar cu până la 300 euro. Cursul de inițiere îl vei primi gratuit, prin email. Acesta îți va da posibilitatea să înveți pas cu pas cum să faci bani, muncind acasă. Pentru mai multe detalii trimite un mesaj cu textul INFO la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ